Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nazister vill samlas utanför Bokmässan

Foto: Roger Turesson

Nazister planerar en demonstration genom Göteborg under Bokmässan. Enligt ansökan om demonstrationstillstånd vill de starta utanför Svenska Mässan och marschera till Götaplatsen.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har ansökt om demonstrationstillstånd i Göteborg lördag den 30 september, samtidigt som Bokmässan pågår i staden. DN har begärt ut den ansökan som inkom till polisen i fredags. Enligt handlingen vill NMR starta demonstrationen utanför Svenska Mässan vid Mässans gata/Korsvägen och marschera via Nya allén med Götaplatsen som slutmål. Vid Götaplatsen ska tal, musik och debatt arrangeras. Ansökan gäller tidsspannet 11-18 under lördagen och antalet deltagare uppskattas till mellan 30 och 2000 personer.

På sin sajt Nordfront skriver NMR att den planerade demonstrationen är tänkt att hållas i samma anda som i Falun den 1 maj, då 600 nazister marscherade, och i Stockholm den 12 november förra året, då organisationen samlade 700 personer. Den här gången uppges  målet vara 1000 deltagare, vilket är avsevärt fler än de nazister som samlades i Visby under Almedalsveckan. I en artikel formuleras visionen att marschen ska bli den största "nationella" demonstrationen i Göteborg sedan andra världskriget.

Läs mer: Polisen kan inte stoppa nazisterna i Almedalen

Ansökan är just nu under handläggning på Polisens tillståndsenhet. Beslut fattas normalt ungefär en vecka efter att ansökan har inkommit.

Bok & Bibliotek äger rum mellan den 28 september och den 1 oktober.

Läs mer: Margit Silberstein: Jag mötte en vålnad i Almedalen

Beslutet att ge Nordiska motståndsrörelsen utställningsplats under politikerveckan i Almedalen blev starkt kritiserat. Polismyndighetens jurister försvarade då Nordiska motståndsrörelsens deltagande i domstol.

Läs mer: Ola Larsmo: ”Silberstein öppnar ett fönster i ett unket rum”

Den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan har lett till stora protester och många avhopp och avståndstaganden bland författare. Den alternativa mässan Scener & samtal kommer att hållas den 29 och 30 september på Göteborgs litteraturhus och Världskulturmuseet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.