Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer till Almedalen

NMR vid demonstration i Stockholm.
NMR vid demonstration i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer att närvara vid årets Almedalsvecka, rapporterar Gotlands Allehanda.

Den uttalat nationalsocialistiska och antisemitiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer till Almedalen på Gotland i sommar.

– Generellt så vill vi vara där politik debatteras och det görs ju i Almedalen, säger NMR:s Pär Öberg till Gotlands Allehanda.

Läs mer: Hynek Pallas: NMR på Almedalen är en skymf mot alla som fått familjer mördade i Förintelsen

2015 registrerades NMR som riksdagsparti hos Valmyndigheten. Medverkan på Almedalsveckan i sommar blir deras första, där de har ansökt om att hyra platsmark under tre dagar i slutet av veckan.

– Vi kommer att informera om vår politik, presentera vårt partiprogram, dela ut flygblad i ärendet och även hålla tal. De flesta journalister och övriga partier är ju inte inne på samma linje som vi, men vi tror att det finns vanligt folk som är intresserade, säger Pär Öberg.

Mia Stuhre, som är projektledare för Almedalsveckan, säger till Gotlands Allehanda att de ”värnar om demokratin och tittar med kritiska ögon på alla evenemang som kommer in”.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här.

Däremot kan frågan om säkerhet avgöra ifall en grupp får medverka vid Almedalen. I sådana fall är det polisen som avgör. Gotlands Allehanda rapporterar att polisen bedömer en aktör som NMR ”som alla andra”, men att deras ansökan formellt inte godkänts än.

– De kommer att beviljas tillstånd, ja, säger Anders Rådbjer som är polisens kontaktperson för frågor kring ordningslagen och tillstånd under Almedalsveckan.

Nordiska motståndsrörelsen närvarade nyligen vid en föreläsning med förintelseöverlevaren Emeric Roth i Stockholm, där de delade ut flygblad med budskapet att Förintelsen aldrig ägt rum. En man med kopplingar till NMR greps på plats för misshandel av två högstadieelever efter att bråk utbrutit mellan gruppen och eleverna. Tidigare i vintras häktades tre män, med kopplingar till NMR, misstänkta för inblandning i sprängdåden mot Syndikalisternas lokaler och asylboenden i Göteborg.

Medlemmar i gruppen låg också bakom attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.