Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nederlanderna-stoppar-en-rad-evenemang-annu-inget-beslut-om-eurovision/

Kultur

Nederländerna stoppar en rad evenemang – ännu inget beslut om Eurovision

Eurovision song contest i Rotterdam kan fortfarande komma att genomföras. Detta trots nederländernas beslut på torsdagen att stoppa alla evenemang med fler än 100 deltagare.

Eurovision song contest är världens största sångtävling och när finalen genomfördes i Tel Aviv förra året sågs den av 182 miljoner tittare. Årets tävling är den 65:e se

Årets upplaga är planerad att genomföras med två semifinaler, den 12 och 14 maj, och en final den 16 maj.

Nederländerna beslutade under torsdagen att ställa in samtliga evenemang med fler än 100 deltagare samtidigt som alla personer med förkylning eller influensaliknande symtom att stanna hemma och att undvika sociala kontakter. Beslutet gäller till den 31 mars, skriver Telegraaf.

– De sociala konsekvenserna kommer att bli omfattande, sa premiärminister Mark Rutte.

Nederländerna beslutade också att införa reserestriktioner till USA och avråder från alla icke nödvändiga resor.

Eurovision song contest är planerad att hållas på Rotteradam Ahoy som har plats för 15.000 åskådare. 

– Det senaste vi hört är det som sades efter ”head of delegation”-mötet i måndags. Då uppgavs att tävlingen ska genomföras och att man förväntar sig att alla ska komma. Men oavsett är det här en fråga som måste följas varje dag. Situationen ändras i land efter land, dag efter dag. Det är bara att följa utvecklingen och sedan får vi se var det landar, säger Christer Björkman, Sveriges delegationschef, till DN.

Och Christer Björkman vet lika lite som alla andra vad torsdagens beslut kommer att få för påverkan på Eurovision-finalerna.

– Det är omöjligt att säga nu vad som kommer att hända. Det finns inget svar på var vi står om en månad. Kanske kommer det ett nytt beslut då, kanske kommer det innan dess. Det återstår att se, säger Christer Björkman.

Hittills har 614 personer bekräftats smittade i Nederländerna, fem av dem har avlidit.

Sverige och The Mamas planeras att delta i den första semifinalen.