Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nedskärning ska rusta inför vikande annonsmarknad

Morgontidningen Sydsvenskan i Malmö minskar personalen med 80 tjänster. Men det är en bit kvar till smärtgränsen, enligt flera av tidningens chefer.

Sydsvenskan i Malmö gör sig av med 80 av tidningens 370 tjänster. Hälften tas från tidningens redaktion. Sparpaketet innebär att tidningen måste sänka kostnaderna med hundra miljoner kronor per år med full effekt 2013.

Orsaken till de hårda besparingarna är att tidningen går med förlust. Vinsten har dalat i flera år. Sydsvenskan som ingår i Bonnierkoncernen fick ett tillskott av sina ägare på 160 miljoner kronor 2008-2009. Ändå hamnade resultatet på minus för första kvartalet 2011. Något måste göras, och det kvickt.

Flera i ledningen byttes ut. I maj kallades DN:s chefredaktör och vd Gunilla Herlitz in som ny styrelseordförande. Lars Dahmén hämtades från teknik- och mediehuset IDG som ny vd.

Sparpaketet var väntat även om det inte var klart hur många jobb som skulle bort.

– Vi har redan använt osthyvel och effektiviserat genom att slå ihop redaktioner, exempelvis våra lördags- och söndagsdelar. Nu är det väldigt viktigt att vi prioriterar i rätt ordning så att vi kan säkerställa att vi är den nyhetsledande redaktionen i vår region och att Sydsvenskan fortsätter att sätta agendan, säger chefredaktören Daniel Sandström, som tror att tidningens fokus 2012 i ännu högre grad än tidigare kommer att ligga på Öresundsregionen.

En av prioriteringarna kan vara att Sydsvenskan centraliserar sin redigering och på det viset spar tjänster.

Stämningen på redaktionen efter beskedet beskriver fackordföranden Karl G Jönsson som ”blandade känslor”.

– Men även en viss lättnad eftersom vi väntat fyra månader, sedan förre vd:n avgick. Bonnier gick in och tog ett starkare grepp, så vi visste vad som var på gång.

Hur mycket sämre blir produkten med färre anställda?

– Det behöver inte betyda något för kvaliteten. En gång var vi över 300 anställda på redaktionen men gör en bättre tidning i dag på knappt 200, säger Karl G Jönsson som inte kan uttala sig om i fall smärtgränsen nu är nådd.

Personalen informerades på torsdagen. I sparpaketet finns ett erbjudande om avgångsvederlag och arbetsbefriad uppsägningstid.

Vd Lars Dahmén menar i likhet med fackets ordförande att ”produkten inte ska försämras” till följd av nedskärningarna.

– Läsarna ska få samma kvalitet som förut. Det handlar om hur man gör, ett smartare sätt att producera tidningen. Vi kommer bland annat att minska antalet chefer. Just nu ser vi ut att klara ett nollresultat det här året. Men smärtgränsen för antalet anställda har vi inte nått än. Vi är inte alls nere på de nivåerna, säger Lars Dahmén.

De flesta svenska tidningsföretag gick med vinst i fjol. Ändå genomförs på flera håll besparingar och uppsägningar av personal. Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Kvällsposten och GT har varslat tidigare i år.

DN drog ned för ett par år sedan. Sydsvenskans verkställande direktör tycker inte att det handlar om oroliga vinstkrav från ägarna, mera om att få ned baskostnader så att tidningen gör sig mindre beroende av annonskonjunkturen.

– Tidigare än vad man trodde ser vi att annonsmarknaden börjar vika. Konjunkturen slår fortare i dag, därför behöver tidningar stabil, långsiktig vinst. Sydsvenskan har en fantastisk position i Skåneregionen, jag tror det finns alla förutsättningar för att det ska gå bra, säger styrelseordföranden Gunilla Herlitz.

Medieekonomen Stefan Melesko tycker inte det är så enkelt att dagens tidningsägare har för höga vinstkrav.

– För mig finns ingen enhetlig bild. Det som sker i Stockholm med dramatiska neddragningar har inte sin motsvarighet i landsorten. För Sydsvenskans del handlar det om ett antal år av uteblivna åtgärder, tidningen borde ha tjänat mycket mera pengar under de senaste åren på grund av sin starka lokala ställning, säger Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Högskolan Jönköping .

Är nedskärning en bra åtgärd?

– Varje tidning har sina problem som måste lösas individuellt. Jag tycker inte det är rätt väg att som Expressen centralisera redigeringen av Kvällsposten och GT. Då tappar man det man bäst behöver, den lokala styrkan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.