Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Netflix producerar spelfilm om Utøya

Other: Wivestad Grøtt/TT

Paul Greengrass film om terrordåden på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo 2011 ska produceras av Netflix, skriver norska NTB.

Filmen har en budget på motsvarande 162 miljoner kronor och rollerna ska spelas av lokala skådespelare. Redan nästa vecka börjar förberedelserna och till hösten väntas inspelningen dra igång.

Greengrass Oscarsnominerades för "United 93" som handlar om terrorattackerna i USA 2001 och har även gjort "Bloody sunday" om dödsskjutningarna i Derry på Nordirland 1972.

Läs mer vad DN har skrivit om terrordåden i Oslo och Utøya.

I filmen om dådet på Utøya ska regissören samarbeta med journalisten Åsne Seierstad som skrivit boken "En av oss: En berättelse om Norge" om attacken.

Det var den 22 juli 2011 som Anders Behring Breiviks attentat inleddes med att han sprängde en bomb i regeringskvarteren i Oslo där åtta personer dödades. Han åkte därefter till Utøya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund höll sommarläger. Där sköt han, iförd polisuniform, ihjäl 69 personer.

Filmens premiärdatum är inte känt.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.