Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/new-york-times-kritiker-sagar-nya-fotografiska/

Kultur

New York Times-kritiker sågar nya Fotografiska

Byggnaden på Park Avenue uppfördes 1894.
Byggnaden på Park Avenue uppfördes 1894. Foto: Alexander Mahmoud

Fotografiska öppnade i slutet av förra året på Park Avenue i New York. Nu har New York Times-kritikern Arthur Lubow recenserat utställningarna som han kallar ”ytliga och förutsägbara”.

Fotokonstmuseet Fotografiska slog upp sina dörrar i Stockholm år 2010 och har sedan dess öppnat en filial i Tallinn. I december intog museet New York där Fotografiska flyttat in en spektakulär byggnad på Park Avenue.

I den första utställningsomgången återfinns Ellen von Unwerth, Helene Schmitz, Tawny Chatmon, Adi Nes och Anastasia Taylor-Lind. Men de fotograferna imponerar inte på New York Times konstkritiker Arthur Lubow.

”Fotografierna som ställs ut är inte värda att gå och se, särskilt inte då entréavgiften är 28 dollar”, skriver Arthur Lubow.

Han skriver också att huvudnumret, tyska modefotografen Ellen von Unwerth, har ärvt sin vulgära stil av Helmut Newton men att hon saknar sin landsmans originalitet och slagfärdighet. 

Bröderna Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska museet.
Bröderna Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska museet. Foto: Alexander Mahmoud

I stället tycker Arthur Lubow att det mest imponerande med nya Fotografiska inte är själva konsten, utan sexvåningshuset den huserar i. Byggnaden uppfördes 1894 som missionshus för Episkopalkyrkan och ägs i dag av konstsamlaren och fastighetsmogulen Aby Rosen.

”Mot en sådan slående arkitektur känns de utställda fotografierna infogade i dekoren”, skriver Arthur Lubow. 

Slutligen konstaterar New York Times-kritikern torrt att Fotografiskas utställningar är ”ytliga och förutsägbara”.

Läs mer: Nu öppnar Fotografiska i New York: ”Inte så lätt att imponera här”