Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 22:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nicholas-wenno-har-ar-veckans-basta-nya-tv-serier/

Film

Nicholas Wennö: Här är veckans bästa nya tv-serier

”Billions 5”
”Billions 5” Foto: Marc Hom

Ett befriande eskapistiskt finansspektakel, en roddig jamsession från det ruffiga Paris och systerskap i skatekulturen. Nicholas Wennö tipsar om tre sevärda nya tv-serier. 

Bild 1 av 2 Maggie Siff i ”Billions”
Foto: Jeff Neumann
Bild 2 av 2
Foto: Jeff Neumann

”Billions 5”

(HBO Nordic)

Serieskapare: Brian Koppelman, David Levien Andrew Ross Sorkin

Med: Damien Lewis, Paul Giamatti, Maggie Siff, Asia Kate Dillon m fl. 

I dystopiska tider med corona-pandemier och börsfall kommer denna testosteronstinna finansfantasi som ett perfekt mentalt stödpaket. Pittmätningen mellan två korrupta alfahannar – riskkapitalisten Bobby Axelrod och åklagaren Chuck Rhoades – fortsätter. Redan i första avsnittet på nya säsongen visar ”Billions”-såpan att den fortfarande tillhör det mest underhållande som går att strömma med sin cocktail av excentriska rollfigurer, kvicka repliker, sprakande skådespeleri och en referenshumor som aldrig sover

 

Bild 1 av 2 Joanna Kulig i ”The Eddy”
Foto: Lou Faulon
Bild 2 av 2 ”The Eddy”
Foto: Netflix

”The Eddy”

(Netflix)

Serieskapare: Jack Thorne, Damien Chazelle
Med: André Holland, Joanna Kulig, Amandla Stenberg

Efter den fantastiska debuten med ”Whiplash” är Damien Chazelle (”La la land”) tillbaka i jazzvärlden, denna gång i det fulruffiga Paris långt bortom de klassiska turiststråken. Tillsammans med seriens manusförfattare Jack Thorne (”This is England”, ”Skins”) producerar han denna lågmält svängiga och roddiga serie som kretsar kring en brokig samling musiker som både försöker få ihop ett band och sina liv. André Holland spelar en traumatiserad amerikansk jazzpianist i en slow burner som tar sig efter hand. 

 

Ajani Russell, Nina Moran, Dede Lovelace and Kabrina ”Moonbear” Adams i ”Betty”.
Ajani Russell, Nina Moran, Dede Lovelace and Kabrina ”Moonbear” Adams i ”Betty”. Foto: Alison Cohen Rosa/HBO

 

”Betty”

(HBO Nordic)

Serieskapare: Crystal Moselle

Med: Kabrina Adams, Nina Moran, Dede Lovelace, m fl

Systerskap, sexism och skateboard. Man behöver inte ha sett ”Skate Kitchen” för att uppskatta denna fristilsåkande spin-off serie som kan ses som ett slags spirituell uppföljare till Crystal Moselles rosade spelfilm från 2018. ”Betty” har samma rastlösa, ruffiga och romantiska känsla som spelfilmen och kretsar kring en brokig samling radikala och multnietniska tjejer som utforskar kärlek och identitet medan de rullar in i Manhattans traditionellt patriarkala skateboardvärld.