Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nicholas-wenno-har-ar-veckans-basta-tv-serier-2/

Film

Nicholas Wennö: Här är veckans bästa tv-serier

Connell (Paul Mescal) och Marianne (Daisy Edgar-Jones) i ”Normala människor”.
Connell (Paul Mescal) och Marianne (Daisy Edgar-Jones) i ”Normala människor”. Foto: Hulu

Eminenta franska stjärnspioner, ett fantastiskt kärleksdrama och en svindlande svensk myntkupp som egentligen handlar om ensamhet. Nicholas Wennö väljer veckans bästa tv-serier. 

Mathieu Kassovitz (Malotru) och Zineb Triki (Nadia).
Mathieu Kassovitz (Malotru) och Zineb Triki (Nadia). Foto: Jean-François Baumard/Canal+

”Falsk identitet 5” 

Serieskapare: Eric Rochant

Med: Mathieu Kassovitz, Sara Giraudeau, Mathieu Amalric, Zineb Triki m fl 

Mon dieu! Tv-världens bästa spionserie är tillbaka. I sin sista säsong som manusförfattare syr den snillrika serieskaparen ihop trådarna från de tidigare säsongerna – med sin mystiska stjärnagent Malotru (Mathieu Kassovitz) i seriens känslomässiga epicentrum. Ännu en sofistikerad fransk cocktail av trasiga agenter med fiktiva identiteter, rafflande geopolitik, sofistikerat nätkrig, underfundig humor, spänning – och nu även med sex. 

Läs recension här 

 

Connell (Paul Mescal) och Marianne (Daisy Edgar-Jones) i ”Normala människor”.
Connell (Paul Mescal) och Marianne (Daisy Edgar-Jones) i ”Normala människor”. Foto: BBC

”Normala människor” (SVTplay)

Serieskapare: Sally Rooney,
Regi: Lenny Abrahamsson. Med: Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal, 

Ett onormalt älskvärt, levande och bitterljuvt kärleksdrama som rör sig från en irländsk småstad till universitetet i Dublin. Sally Rooney har själv varit med och skrivit manus på sin egen bästsäljare om den lika okonstlade som populära fotbollskillen som blir kär i klassens lika snofsiga som knepiga enstöring. ”Normala människor” fångar hela känslospektrat i den första stora, struliga kärleken – från den första kyssen till första sveket, från extas till förtvivlan. Personkemin är perfekt mellan de karismatiska unga skådespelarna Daisy Edgar-Jones och Paul Mescal.  

Läs recension här 

 

”Guldfeber”
”Guldfeber” Foto: SVT

”Guldfeber – stölderna på Kungliga Myntkabinettet” (SVT)

Regi och manus: Åsa Blanck

Hade aldrig trott att jag skulle sitta klistrad som ett frimärke kring en true crime-serie som kretsar kring numismatik, myntlära. Men Åsa Blancks rafflande skildring av den svindlande stöldhärvan på det exklusiva lilla museet Myntkabinettet i Stockholm är också en studie i samlandets psykologi, om girighet, beroende, besatthet och kanske mest av allt en skräckvision av en hjärtskärande ensamhet som inga myntsamlingar i världen kan lindra.