Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Roger Moore en prototyp för den engelska gentlemannen

01:46. Skådespelaren Roger Moore har avlidit, 89 år gammal. Han slog igenom som Simon Templar i tv-serien "Helgonet", men det var som agenten James Bond han blev en världskändis. Ett kändisskap han sedan använde i sitt arbete för världens barn.

En av tidernas mest folkkära brittiska snobbar har slutat jobba. I går somnade Roger Moore in i sitt hem i Schweiz "efter en kort men modig kamp mot cancer", som hans tre barn förklarade i ett gemensamt pressmeddelande.

För en hel värld blev Roger Moore något av en prototyp för den engelska gentlemannen med ett klanderfritt yttre, glimten i ögat och ett snett leende i mungipan. Under en skådespelarkarriär som spände över åtta decennier förkroppsligade han denna utdöende anakronism i paradroller som James Bond och i tv-serier som "Helgonet" och "Snobbar som jobbar".

Läs mer: Roger Moore har avlidit, 89 år gammal

Roger Moore föddes i Stockwell utanför London 1927 – samma år som ljudfilmen gjorde sitt intåg i Hollywood. Som liten drömde han om att bli konstnär, men halkade i stället in i filmbranschen efter några statistroller i slutet av 1940-talet. Efter att ha slösat bort sin talang på halvdana Hollywoodfilmer i början av 50-talet fann han lyckan i tv-rutan. Han fick sitt genombrott som rollfiguren cousin Beau i "Maverick" 1957 men det var först när han rattade en Volvo P1800 i "Helgonet" som han blev superstjärna fem år senare.

– Under mina tidiga år som skådespelare sades det att man behövde lika doser personlighet, talang och tur för att lyckas. Jag bestrider detta. För mig har det varit 99 procent tur. Det är helt meningslöst att ha talang om man inte råkar vara på rätt plats vid rätt tid, sa Roger Moore i en intervju med Guardian för tre år sedan.

Kanske det. Efter rollen mot Tony Curtis i tv-serien "Snobbar som jobbar" tog han chansen att ersätta Sean Connery som James Bond. Roger Moore spelade den brittiska nationalikonen som en lättsam och jovialisk charmör, en skämtare som tog jobbet med en klackspark för att i stället ha kvalitetstid med kvinnorna. Alltför lättsamt, enligt många, som föredrog den lite bistrare skotska sexsymbolen Sean Connery.

Läs mer: Så hyllas Roger Moore i kulturvärlden

Det gick ändå över förväntan. Redan Moores första Bondfilm, "Leva och låt dö", spelade in mer pengar utanför USA än Sean Connerys sista, "Diamantfeber" (1971). Moore fortsatte att göra ytterligare sex 007-filmer innan han pensionerade sig från agentrollen som 57-åring med "Levande måltavla" (1985) och lämnade över till den mer slätstrukna Timothy Dalton. Moore konstaterade att det var hög tid att dra sig tillbaka när dubbelhakorna började dallra och att Bondbrudarna "började se lika una ut som mina barnbarn".

När Roger Moore drog sig tillbaka var världen fortfarande delad i Team Connery mot Team Moore. Fram till 2012 tillhörde han själv Team Connery – då han plötsligt bytte favorit:

– Jag tycker att Daniel Craig är strålande, en suverän Bond. Han ser verkligen ut som en mördare, han skrämmer mig! förklarade Roger Moore om sin efterträdare som gav Bondfiguren en mörkare själ med barndomstrauman och demoner.

När Craig för några år sedan fick kritik för att han hellre skulle ”skära upp handlederna” än spela 007 igen så möttes han av förståelse från Moore. Få visste mer om att fastna i ett rollfack. Det var Bond-rollen som häftade fast, trots att han gjorde drösar med andra filmer som "Kalabalik i högkvarteret" (1975), "De sista äventyrarna" (1976), "De vilda gässen" (1978), "Flykten till Athena" (1979) och "Specialkommando - med uppdrag att döda" (1980).

Läs mer: Roger Moores karriär i bilder

Efter sista Bondrollen tog han fem sabbatsår på raken och återkom sedan då och då i småroller i jönsiga komedier som "Spice world" och "Boat trip". Sedan millennieskiftet var han mest road av sin nya roll som goodwillambassadör för Unicef – som han sökte sig till efter rekommendationer från sin vän Audrey Hepburn. En roll som gav honom en riddarorden av det brittiska kungahuset.

– Att bli adlad för mitt humanitära arbete betyder mer än om jag hade fått det för mitt skådespeleri. Jag vet att folk undrar vad en skådespelare vet om "världsfrågor". Men jag har blivit expert på alltifrån vad som orsakar småväxthet till fördelarna med amning. Jag känner mig väldigt privilegierad, förklarade Roger Moore.

Samtidigt stängde han inte dörren helt för en comeback i paradrollen:

– Varför inte en åldrig 007? I så fall kommer jag tillbaka!

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.