Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Det är kulten av framgång som ligger bakom vår tids övergrepp

Vår kulturs fixering vid personlig framgång har fått alldeles för många att blunda för maktmissbruk. Kanske är den tiden över nu.

När Macchiariniaffären rullats ut i hela sin förfärlighet och korthuset slutligen rasat samman försökte skribenter från den akademiska världen förra hösten bena ut de bakomliggande orsakerna: Hur var det möjligt att människan tilläts hållas, och detta under så lång tid? Är megalomani och fusk å ena sidan och lojalitet in absurdum å den andra egenskaper som frodas särskilt väl inom akademin?

I en krönika av Fanny Forsberg Lundell publicerad i Universitetsläraren framträdde framför allt två ord som delförklaringar till hur det kunde gå så fel på så många sätt (kanske värt att minnas: människor dog) som det gjorde i fallet Macchiarini: extremindividualism och framgångskult.

Men framgångskulten frodas förstås på långt fler håll än i den medicinska forskningsvärlden och kring en enstaka mytoman till stjärnkirurg. I själva verket är så stora delar av vår kultur så upphängd kring denna vår fixering vid personlig framgång, den ensamma stjärnan, att den närmsta kretsen kring denne – kalla den styrelse eller ledningsgrupp – systematiskt blundar för allt, bekämpar varje kritisk reflex, i dess starka varma sken.

Läs fler krönikor av Niklas Wahllöf

Fram till nyligen förknippades framgångskulten lite till hens ute i stugorna med de fläskigaste delarna av fulkulturens, idrottens och näringslivets toppar – för övrigt förvillande lika typer – medan vi andra skakade på huvudet, muttrade ”vulgärt” och ”pinsamt” och sedan fortsatte att pyssla med att vara människor.

Vid det här laget torde det ha visat sig att denna kultur präglar alla branscher, alla sammanhang, och inte minst efter ett decennium med sociala medier även inbegriper privatpersonen: Det groteska varumärkes-VM som alla och envar deltar i. Alla måste bli framgångsrika, stjärnor. Väl som stjärna kan ens innersta stank släppas fram och man kan bete sig hur man vill.

Effekterna, avarterna, av denna förblindade kult har påtalats förr – minns debatten om kulturmannen – men i dag ser vi resultaten överallt. När de som i går (kanske förvånande nog) lyftes upp som stjärnor, rent av hjältar, avslöjas som tölpar eller till och med förbrytare, och mycket kvickt måste monteras ned från sina piedestaler, är det just den blinda fixeringen och den förlåtande attityden i den framgångsrikes hov – ”nu vänder vi blad” – som har fått sin hittills hårdaste törn.

Läs mer: Aase Berg: Vi kan inte blocka allt som osar ondska

Utpekningar och anmälningar i #metoo-uppropens spår är allvarliga nog och borde få stå i egen rätt, men kanske utgör de ett av flera tecken, låt vara det främsta, på att något avgörande har hänt med acceptansen av framgångsrika vildsvins framfart, över huvud taget. Att oavsett goe herrns upphöjda position så accepteras från och med nu inte kränkningar av underställda eller på andra sätt personer i svagare position. Fullkomligt självklart, men hittills uppenbarligen omöjligt att få gehör för. I dag har vi den mindre anonymiserade Kulturmannen på Klubben.

Att avgångar och avstängningar av upphöjda personer inom politiken, kulturen, medierna och näringslivet just nu haglar överallt och beroende på allt från stöld och fusk till mobbning och våld och sexuella övergrepp, kanske visar att det håller på att bli lättare för de så hatade tvivlarna, de som systematiskt tryckts ned som gnälliga motvallskäringar, att spräcka den tättslutande cirkeln av flinande ja-sägare kring stjärnan och ropa: Nej. Stopp. Sluta. Och, till skillnad mot förr, vara den som får stanna kvar.

Det kanske följer en tid när inte ens visselblåsarna ses som modiga hjältar. De kanske inte ens kommer att behövas.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.