Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ahmadu Jah trummade fram en större musikvärld

Ahmadu Jah på Stockholms 750-årsfirande 2002.
Ahmadu Jah på Stockholms 750-årsfirande 2002. Foto: Peter Lydén/TT

Musikern Ahmadu Jah är död. Han kom till Sverige från Sierra Leone 1963 och fick en lång och rik karriär här. Han spelade med Cornelis Vreeswijk, han bildade Egba och ledde Highlife Orchestra – och mycket, mycket mer. 

Alldeles oväntat var det knappast, Titiyo sjöng redan för tre år sen i ”Du tar hand om honom” om hur hennes far var på väg att försvinna definitivt, och det är länge sen som Ahmadu Jah var en ofta återkommande del av det svenska musiklivet. Själv minns jag en lång festivalkväll på Solnahallen i 90-talets början, där reggaeveteranen Jimmy Cliff var huvudattraktion och Ahmadu Jah med sitt västafrikanska storband var en av tre svenska uppvärmningsakter från tre olika världsdelar.

Eller Ahmadu Jarr, som han då fortfarande skrev sig och som är vad som står på de skivor han gav ut i eget namn. Ofta med en pedagogisk och introducerande ton, som ”En dag i Afrika” från 1975 och ”Följ med till Afrika” från 1980, vilket gick hand i hand med hans omfattande gärning i att musicera och berätta för barn på alla möjliga sorters scener från skolor till svensk tv.

Läs mer: Världsmusikern Ahmadu Jah är död 

Långt innan hans båda döttrar Neneh Cherry och Titiyo blev stora stjärnor var han för minst en generation av uppväxande svenskar bekant som den där vänliga afrikanska farbrorn som spelade congas och berättade om livet i Afrika, något han 2006 också fick Alice Tegnérs musikpris för.

Fast från början ville han bli läkare och därefter civilingenjör. Han föddes i Sierra Leone 1936 och kom till Sverige 1963 som stipendiat för att studera på KTH. Som västafrikansk jazztrummis drogs han in i tidens svenska musikvärld, och hördes med vitt skilda namn som Cornelis Vreeswijk, Berndt Egerbladh, Bernt Staf och Charlie Norman. Tillsammans med Jan Tolf och Ulf Adåker bildade han jazzbandet Egba, som han spelade med under stora delar av 70-talet.

Under 80-talet gick han sen vidare med sin egen Highlife Orchestra, inriktad på västafrikansk highlife och även här med syftet att introducera en musikkultur som ännu var tämligen okänd i Sverige. För såväl publiken som många av bandets ständigt skiftande musiker.

På äldre dagar var Ahmadu Jah också aktiv som S-politiker i hemstaden Solna, samt med biståndsprojekt i Sierra Leone.

Ahmadu Jah blev 82 år.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.