Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nils-hansson-diane-warren-ar-inte-kand-men-vi-har-alla-hort-hennes-latar/

Musik

Nils Hansson: Diane Warren är inte känd, men vi har alla hört hennes låtar

Diane Warren i Los Angeles, 2019
Diane Warren i Los Angeles, 2019 Foto: Faye Sadou/MediaPunch /IPX

Listan över artister som Diane Warren skrivit musik för är minst sagt imponerande. Artisterna är olika varandra, men hon har haft låtar som passat dem alla.

Det är få låtskrivare förunnat att ge ut en samlingsbox som Diane Warrens ”A passion for music”, med artister som Barbra Streisand, Cher, Aretha Franklin med Elton John, Celine Dion, Meat Loaf, Heart, Joe Cocker, Michael McDonald, Chicago, Starship, Michael Bolton, Gloria Estefan, Toni Braxton, Roberta Flack med Maxi Priest, Patti LaBelle, Belinda Carlisle, Monica, LeAnn Rimes, Laura Branigan – och Ace of Base.

Ändå var den inte ens tänkt för den öppna marknaden, utan en sorts exklusivt cv för film- och tv-branschen.

Och man kan lätt skriva en lika lång lista med andra artister som har gjort hennes låtar. Såsom Whitney Houston, Beyoncé, Rihanna, Justin Bieber, Kiss, Pet Shop Boys, Mariah Carey, Aerosmith, Eric Clapton, Al Green, Britney Spears, Mary J Blige, Aaliyah, Faith Hill, TLC, En Vogue, The Cult, Alice Cooper, Luther Vandross – och Agnetha Fältskog.

Var och en som ser de här uppräkningarna inser att även om namnet Diane Warren inte är bekant så har man hört hennes låtar. Få låtskrivare är därtill lika behängda med utmärkelser, och bland alla rekord märks att hon vid ett tillfälle hade sju låtar på den amerikanska Billboardlistan – framförda av sju olika artister.

Tillkännagivande av året Polarpristagare vid en pressträff på Stadshuset i Stockholm.
Tillkännagivande av året Polarpristagare vid en pressträff på Stadshuset i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Många har noterat hur många olika genrer hon skriver i, mer korrekt vore att placera henne så mycket mitt i den kommersiella mainstream att helt väsenskilda artister kan söka sig dit och få sig en hitlåt.

På det sättet är årets Polarpris ett av de mest överraskande, och sätter ljuset på en hantverkare som har skördat större framgångar än de flesta utan att komma i närheten av att bli bredare känd.

Samtidigt måste man nog älska just mainstreammusik för att finna något genuint stort hos Diane Warren. Vilket i och för sig är det som Polarpriset en gång var tänkt att premiera men länge har åsidosatt till förmån för mer egenartade musikmakare.

Stikkan Anderson skulle inte haft något att invända.

Lyssna: Här är Diane Warrens bästa låtar:

Läs mer:

Låtskrivaren Diane Warren och operasångerskan Anna Netrebko får Polarpriset