Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

En av rockmusikens mest kraftfulla röster har tystnat

01:08. Rockstjärnan och grungepionjären Chris Cornell avled i Detroit på onsdagskvällen.

För bara ett drygt år sen stod han i Stockholms konserthus och höll en soloshow, med en enda medmusiker och en rad låtar som aldrig ville ta slut. Från soloskivor, Soundgarden, Audioslave och Temple of the Dog. Plus en massa coverlåtar. En veteran med lång historia, som vid strax över femtio hunnit med påfallande mycket och gärna ville visa upp precis allt. Det kändes som att han aldrig ville sluta.

Läs mer: Sångaren Chris Cornell är död, blev 52 år gammal.

Så var det märkligt ofta med Chris Cornell. Han gillade att spela länge, sjunga maximalt, proppa musiken full av allt vad han kunde komma på. På ytan kunde det ibland låta som ganska vanlig hårdrock med urstark testosteronsång, men där fanns alltid fler och smartare beståndsdelar än hos de flesta konkurrenter. Och som soloartist hann han pröva en lång rad helt andra musikaliska miljöer, från Zac Browns country till Timbalands r&b och rent av en egen James Bond-signatur.

Men det var Soundgarden som var huvudsaken för de flesta, bandet han kom fram med och firade sina största framgångar i. Tillsammans med Melvins och Green River var de ett av de ursprungliga grungebanden i Seattle och Chris Cornell var inte sen att avfärda det mesta som senare kallades grunge som något missuppfattat och förfuskat. Med sina komplicerade riff och snåriga låtkonstruktioner gjorde Soundgarden vad de kunde för att hålla den breda populariteten ifrån sig, men med den psykedeliska blyballaden ”Black hole sun” fick de ändå en av 90-talets största alternativrockhittar. Samt splittrades i osämja och återförenades ett dussintal år senare.

På onsdagskvällen sjöng Chris Cornell som vanligt med Soundgarden på en konsert i Detroit, ett par timmar senare var han död. Anledningen är än så länge okänd, men det är en av rockmusikens allra mest kraftfulla röster som har tystnat.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.