Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 03:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nils-hansson-gabi-delgado-gjorde-hard-synt-pa-tyska-internationell/

Musik

Nils Hansson: Gabi Delgado gjorde hård synt på tyska internationell

Gabi Delgado (till vänster) och Robert Görl i DAF under tidigt 80-tal.
Gabi Delgado (till vänster) och Robert Görl i DAF under tidigt 80-tal. Foto: Sheila Rock/REX

Det fanns många dubbla bottnar när Gabi Delgado morrade subversiva texter i DAF, som trots tyska texter och en hårt renodlad musik slog igenom stort och blev banbrytande för många genrer.

Den allra största klassikern är ”Der Mussolini” från 1981. Till formen en rak, pumpande punklåt, men spelad med svajiga syntar i stället för gitarrer. Bitvis rent ostämda. Och så en grymtande Gabi Delgado som manar till dans, i en rad danser med namn som Der Mussolini, Der Adolf Hitler, Der Jesus Christus och Der Kommunismus.

Syntmusik hade vid den tiden sällan varit lika hård, och hård syntmusik aldrig lika medryckande.

Man kunde tro att det skulle vara före sin tid, men 1981 års album ”Alles ist gut” blev ett stormande genombrott för Deutsch Amerikanische Freundschaft, eller DAF som förkortningen löd, och låg nästan ett år på den västtyska försäljningslistan.

Och även internationellt, trots att de konsekvent sjöng på tyska. Sitt skivkontrakt hade de i England, med först Mute och sedan Virgin. Och inflytandet på genrer som techno, industrimusik, hiphop och EBM/body är i dag svårt att överskatta.

Vad gäller budskapet flörtade bandet gärna och ofta med det totalitära, helst i kombination med en homoerotisk estetik av svart läder och svettig bar hud. Den ironiska dimensionen var tydlig, och ett band som Laibach torde ha lärt en del (samt i förlängningen Rammstein).

Gabriel ”Gabi” Delgado-López var ursprungligen spanjor, vars familj flyttade till Tyskland undan Francoregimen. Tjugo år gammal bildade han Deutsch-Amerikansiche Freundschaft i Düsseldorf 1978 med kumpanen Robert Görl.

I början var de ett experimentellt rockkollektiv med konventionella instrument, men efter ett par trevande album klickade allt när de bantade ner till en duo med bara sång, trummor och elektronik.

Sen sprack bandet efter ett par snabba uppföljare, och gjorde sin första återförening efter bara tre år. Gabi Delgado gav mellan varven ut soloalbum, blev housepionjär, hade banden Delkom och DAF/DOS. Men inget märktes lika starkt som alla återföreningar med DAF, och nu på lördag skulle de åter ha spelat i Stockholm på Slaktkyrkan om inte coronapandemin hade ställt in det mesta.

Förutom att Gabi Delgado nu hastigt avled i söndags, vill säga, sextioett år gammal. Och Deutsch Amerikanische Freundschaft lyckades därmed, trots sitt gruppnamn, aldrig spela i USA.

Läs även DAF-sångaren Gabi Delgado död