Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nisse-en-allt-starkare-personlighet/

Kultur

Nisse: En allt starkare personlighet

Flakmoped i grönska, dock inte den som nämns i texten.
Flakmoped i grönska, dock inte den som nämns i texten. Foto: Jonas Lindstedt

Kåseri. Riktigt vad den gamla flakmoppen ska hitta på kan man aldrig veta i förväg, som det anstår en egensinnig excentriker.

Det finns folk som minns alla sina bilar och kan prata länge om deras olika personligheter. Själv har jag aldrig ägt en bil, men vår gamla flakmoppe på landet är i gengäld ett alltmer excentriskt original, med nya egenheter för varje säsong.

Numera är det alltid med viss oro jag ger mig på att starta den. Är det kallt och länge sen sist behöver den gå en stund för att bli av med sitt morgonhumör, annars dör den när jag vrider på gasen.

Ett annat problem krävde proffshjälp i fjol, efter att muttern som tvingar fast styret hade blivit ur gängorna. Men nu sitter styret löst igen.

Och i helgen stannade jag hastigt vid sopstationen för att kasta en påse, och stod på tomgång i kanske åtta sekunder. Varvid motorn passade på att byta funktionsmönster, så när jag la in ettan för att puttra vidare försökte moppen köra bakåt – med en backväxel jag aldrig hört talas om.

Jag återgick till friläge och försökte växla igen, men impulsen bakåt bestod. Jag försökte växla hårdare, då gick tutan i gång. Jag försökte med tvåans växel, men också den ville bakåt.

Eftersom lanthandeln snart skulle stänga hann jag inte fundera mer på saken, utan rullade dit med motorn av, köpte vad jag skulle och såg sen traktens händigaste granne puttra in på butiksparkeringen med sin flakmoppe.

Fast just motorer var han inte så bra på, sa han. Då ropade en man från andra sidan vägen som tydligen hade hört min fråga. 

– Du ska dra den till vänster!

Jag begrep inte vad han menade, så han skickade vidare ordet till sin kompis i baksätet. Denne var helt outgrundlig innan jag hade kvistat över dit och stuckit huvudet genom sidorutan, men väl där fick jag höra att det var tändplattan som satt fel och behövde justeras.

Här invände jag att motorn gick åt rätt håll alldeles nyss, och bytte riktning medan den var i gång, men mannen i det lilla baksätet stod på sig där han satt: tändplattan måste vara lös och behöver skruvas fast igen. Du vet väl var den sitter?

– Nej, sa jag.

– Alldeles vid svänghjulet, vet du var det är då?

Jag svarade nej igen och han stönade klentroget. Ändå var jag nöjd när bilen körde i väg. Nu hade jag en diagnos.

Sen prövade jag att starta moppen och då gick den precis som vanligt.

 

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om hur olika avstånd som omgivningen nu anser vara det korrekta.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt