Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nisse-en-annan-sorts-vanlig-vardag/

Kultur

Nisse: En annan sorts vanlig vardag

Foto: Hasse Holmberg

Kåseri. En övernattning ute i skärgården mitt i en vanlig höstvecka blottar ett helt annat trafiksystem längs samma busslinje.

Klockan är sju en tisdagsmorgon och jag står på en skärgårdsbrygga i en klar, strålande höstmorgon, väntar på färjan och tänker att det här är ju inte det sämsta. Så vackert, så fridfullt. Några få arbetspendlare på väg in till stan för ett vanligt vardagspass på jobbet, med en extra injektion av hög luft och gnistrande vyer att bekämpa tröttheten med.

För det tog ju emot att gå ur sängen denna morgon, lite tidigare än vanligt. Och var kyligare än vanligt att ge sig ut i höstkylan bakom knuten i bara morgonrock för den första morgonskvätten.

Men det är avstängt hemma i stan, både vatten och avlopp, i ett och ett halvt dygn från måndag morgon till tisdag kväll. Så en övernattning på landet verkade enklare.

På väg ut i den sena måndagseftermiddagen var det som en helt annan resa än vanligt. Jag är kalibrerad efter helgtrafiken, sommarflängandet, tjockt av trängsel bland folk som ska ut till öarna och sen hem igen. Köer som börjar bildas långt före avgång, inte sällan extrabussar inkallade för att svälja alla passagerare från en fullastad båt.

De flesta åker hela vägen, från färjan till Slussen, eller tvärtom. En bekant med stuga längs samma bussträckning har berättat om baksidan av detta, om hur fullsatta bussar hela tiden passerar utan att kunna ta upp nya passagerare, till den grad att situationen blev omöjlig utan bil.

Nu står det knappt någon där när jag kommer till hållplatsen vid Slussen, men bussen blir nästan full av folk som kommer springande i sista ögonblicket. Sen är det ändå bara jag som går av vid Stavsnäs för vidare befordran per båt, de allra flesta har hunnit gå av längs vägen. Mycket skolungdom, fler etniciteter. Folk som varit i stan och ska hem. I stället för som på helgen, när folk som bor i stan ska ut.

Det är som om två olika trafiksystem samsas om samma busslinje, fast på olika tider.

På morgonbussen in är det likadant fast tvärtom. Glest från början, allt trängre ju närmare stan vi kommer. Och tjocknande bilköer.

Sen är det ändå mitt i morgonmötet när jag kliver in på redaktionen, så jag borde egentligen ha tagit halvsjubåten för att hinna. Traskat från stugan kvart över sex. Riktigt så hurtig har jag svårt att vara, hur fint vädret än är.

 

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om hur mycket man en gång i tiden var tvungen att förbereda sig för att kunna ha pengar på resan.