Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 19:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nisse-ett-modernare-satt-att-bli-inslappt/

Kultur

Nisse: Ett modernare sätt att bli insläppt

Port utan problem. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Kåseri. Om ett hyreshus har renoverats i ett par års tid måste ju även porttelefonen vara mer avancerad vid återflytten.

Det är en spännande sorts porttelefon som har installerats hos våra vänner på samma gata, som just har flyttat tillbaks efter en flerårig och dyr renovering (med åtföljande kamp om hyresnivåer).

Vid första påseende ser den rätt normal ut, varken prålig eller särskilt modern. Men det väsentliga är att det krävs ett omfattande knappningsarbete av den som vill in, och att det inte alls är självklart första gången hur det är tänkt att fungera.

Först ska man via olika menyer leta sig fram till namnet på den man vill in hos, sen trycker man på en knapp så att en ringsignal går fram. Hos våra vänner finns tre rader att välja på: en för honom, en för henne, en för båda.

Tidigare fanns en konkret knapp, som ledde till en lur i lägenheten där det också gick att låsa upp porten. Nu kopplas man till deras mobiltelefoner.

Som kan befinna sig var som helst i hela världen, signalen går dit i alla fall. Någon som vid en eventuell långresa passade lägenheten och vattnade blommorna medan värdparet var borta skulle inte kunna nås av en påringning från entrén med mindre än att rent fysiskt ha fått låna en av värdarnas telefoner.

Och det går ju inte. Ingen kan ju vara av med sin telefon längre, eftersom hela livet finns där: biljetter, bank-id, kamera, kalender, kartor, tidningar, parlörer, youtube… Samt en möjlighet att öppna porten på distans från bortre Asien, då.

Ja, faktiskt öppna. Inte bara låsa upp. Efter ett bekräftande samtal i porttelefonen och ett dito surr från portlåset är det nämligen inte alls fritt fram att dra upp porten. Den går knappt att rubba. I stället ska man vänta tills den med demonstrativ långsamhet öppnar sig automatiskt.

Samtidigt finns alternativet att knappa in sig med en vanlig portkod, men det är för yrkesfolk som posten och tidningsbud. De boende är inte ens betrodda med koden.

Och den avancerade ringa-till-mobiltelefon-anläggningen visar sig inte heller vara fullt betrodd: den fungerar bara till klockan nio på kvällen. Efter det får man ringa direkt till mobilen med sin egen telefon, och så får de däruppe masa sig ner och låsa upp manuellt.

Med hänvisning till att systemet annars kunde missbrukas.

Om det verkligen finns något i allt detta som innebär att funktionaliteten har förbättrats så är det inte uppenbart för min enkla bedömning, däremot är det svårt att tänka sig ett mer tidstypiskt sätt att krångla till en ganska enkel funktion.

 

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om hur nervpirrande det kan bli att följa med hem till en entusiastisk läsare.