Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nisse-kan-det-vara-tandstiftet/

Kultur

Nisse: Kan det vara tändstiftet?

En trimmer på gott humör kan vara en glädje.
En trimmer på gott humör kan vara en glädje. Foto: Tobias Röstlund / TT

Kåseri. Att hitta nytt tändstift till en gammal trimmer kan vara svårare än man tror. Om det sen hjälper är en helt annan fråga.

Har man haft sin trimmer i över tio år utan nämnvärd omvårdnad är det väl inte mycket att säga om ifall den börjar bete sig lite grinigt. När jag tittar i manualen verkar det finnas en hel del saker jag borde ha skött regelbundet för att trotjänaren ska må bra; inget av detta har hittills hänt.

En sådan sak är bränslefiltret. Efter att ha ägnat betydande tid åt att lokalisera det i bensintanken och minst lika länge åt att hitta en lämplig krok att hala upp det med, kan jag konstatera att det ser medfaret ut, men inte särskilt smutsigt.

Nästa grej är tändstiftet. Det fattar jag inte ens var det sitter, och när jag hittar det fattar jag inte hur man ska kunna skruva loss det utan en väldigt specialiserad sorts nyckel. Sen tittar jag där manualen låg och där finns den säregna tändstiftsnyckeln, som jag aldrig tidigare lagt märke till.

Butiken där vi köpte vår apparat finns inte mer, men efter lite googlande fastnar jag för ett byggvaruhus i Bromma. Lätt att nå med tvärbanan, öppet efter kontorstid.

En dag efter arbetsdagens slut ger jag mig av och noterar försent att jag nog borde ha tryckt på knappen för att spårvagnen skulle stanna. När jag åker i andra riktningen plingar jag därför noggrant, men vagnen hoppar över inte bara en utan två av de glest utspridda hållplatserna – på grund av stora byggarbeten i området.

Det spelar således mindre roll om butiken är öppen eller ej.

På samma tvärbana kommer jag snart till Globenområdet, där jag en gång köpt moppetändstift på en välsorterad bensinmack. Där är personalen hjälpsamheten själv, däremot är själva tändstiftssortimentet på avveckling. Efter noggrann konsultation av en tumstjock katalog med sida upp och sida ner av enbart olika tändstiftsbeteckningar visar det sig att just min modell inte finns inne.

Men hon tipsar om några kedjor långt från innerstaden som bör kunna hjälpa mig, så kvällen därefter far jag ut till Värmdö marknad. Där går jag runt en hel tvåvåningsanläggning innan jag hittar en anställd som kan berätta att tändstiften finns vid entrén, men väl där går det på ett ögonblick. Identifiering av typ, lokalisering av tändstift, betalning en dryg femtiolapp.

Helgen efter är jag tillbaks på landet och monterar det nya tändstiftet, varvid ingen skillnad märks. Felet är någon annanstans.

Nästa tips lyder ”skit i förgasaren”. Var nu den sitter.

 

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om den gamla flakmoppens särskilda nycker och humör.

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt