Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nisse-nastan-helt-uppdaterad/

Kultur

Nisse: Nästan helt uppdaterad

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Alexander Mahmoud

Kåseri. Kanske måste man inte ha hört Anders Tegnell för att veta nästan precis hur han låter.

Det är en helt förtjusande artikel om humlor och hur de nu på våren återvänder till människans odlingar och rabatter, en insektsforskare förklarar att det kan finnas femton olika arter av humlor i en enda trädgård och prisar det trivsamma surrandet som har en sådan trygghetsskapande effekt på oss människor.

Sen säger han att det låter nästan som Anders Tegnell, ungefär samma grundton.

Jag skrockar förtjust i min fåtölj, måste berätta det för min hustru. Sen konstaterar vi att mer än så kan man knappast slå igenom i folkdjupet.

Först därefter slår det mig att jag faktiskt inte vet hur Anders Tegnell låter.

Jo, jag har en mental bild, men den är snarare formad utifrån massor av tidningsläsande med intervjucitat från Tegnell. Ska jag dra mig autentiska tv-bilder till minnes hamnar jag snarare på hans epidemiologkollega Johan Giesecke, som jag av någon anledning har sett gång på gång.

Trots att jag alltså tittar rätt lite på tv-nyheter och aldrig hör ekot på radio. Och är en så inbiten papperstidningsläsare att jag kan vara den ende i Sverige som vet precis vad Anders Tegnell säger – utan att ha hört honom prata.

Men så är det ju, man missar olika saker. Särskilt numera. En gång i tiden fanns det bara en radiokanal och alla lyssnade när Snoddas slog igenom. Sägs det.

Jag har alltid varit lite tveksam till den saken. Krogar, teatrar och biosalonger fanns ju då också, och någon satt på Konserthuset eller Operan. Eller läste en tidning och spisade grammofon när ”alla” såg och hörde samma sak.

Antalet braskande genombrott bör ändå ha varit mindre förr i världen när kanalerna var så mycket färre. Fast antalet tidningstitlar var desto fler.

Men det är också lätt att få en orealistiskt rensorterad bild när man tittar i backspegeln på tidigare epoker, eftersom det mest är de stora sakerna som överlevt som fortfarande syns. Medan allt det som konkurrerade eller störde bilden har krympt ihop intill osynlighet.

Trots att man har talat om samtidens uppdrivna tempo och informationsstress i nära nog alla tider.

I framtiden kommer alla att känna till coronavåren 2020, så omvälvande bör den vara, men Anders Tegnell blir nog mest en kändis bara för dem som var med redan nu, när allt faktiskt hände. Och kollegan Giesecke blir väl knappt ens det, även om det var honom jag råkade få syn på.

Å andra sidan har jag aldrig sett ”Game of thrones” heller.

 

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om hur Shakespeares allra mest kända citat egentligen borde låta.