Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nisse-sjoar-pa-oar-och-oarna-dari/

Kultur

Nisse: Sjöar på öar och öarna däri

Taal 1822.
Taal 1822. Foto: Rights to be cleared for artworks not in public domain. No model release.

Kåseri. Jag vet precis var jag skulle vilja bygga ett hus. Men klokt är det inte.

En av de saker som först fick mig att häpna över vår ö i skärgården var att den är stor nog att rymma inte mindre än nio insjöar. Med viss mannamån; där finns några ytterligare vattensamlingar som är på gränsen till insjöstatus – men antingen är för små för att riktigt platsa, eller fortfarande har för mycket av en förbindelse ut till havet utanför.

Det lär för övrigt vara så ösjöarna en gång bildades. De var havsvikar, sen kom landhöjningen och ritade om kartan.

Vid stranden till den största låg en av öns större bosättningar. Den flyttade med bynamn och allt till den nuvarande havskanten för strax över tvåhundra år sedan, när det inte gick att få ut båtarna längre.

Åtminstone två av insjöarna har dessutom öar, och det var där någonstans det tog fyr i mitt huvud. Utan att vara det minsta av en nybyggare började jag fantisera om att köpa loss en av dessa öar och resa ett hus där, bara för att kunna bo på en ö i en sjö på en ö i havet.

Nu visar det sig att det går att göra den sekvensen ännu längre, och det på en plats som nyligen har varit i hela världens blickfång.

Det handlar om vulkanen Taal i Filippinerna, som inte bara är stor nog att härbärgera en ansenlig sjö i sin krater. Mitt i sticker dessutom den aktiva vulkantoppen upp, och i dess mindre krater har man kunnat hitta ännu en sjö – där det i sin tur finns en liten ö.

Denna Vulcan Point Island må vara en liten och skogbeklädd kulle med branta och ogästvänliga kanter. Den är ändå känd som världens största ö i en sjö på en ö i en sjö på en ö.

Således en hela två led längre kedja än den som fick mig vimmelkantig.

Dock hade vulkanen ett nytt utbrott för en knapp månad sen, med askmoln som nådde ända till utkanterna av huvudstaden Manila. De blev extra väldiga just för att där fanns en sjö full av vatten som kunde reagera med den sisådär tusengradiga lavan. Ett så kallat freatiskt utbrott.

Det tog bara något dygn, även om aktivitet fortfarande pågår. Men på denna tid hann i princip hela den ”gula sjön” – som den kallades – förångas, och ön som fanns där är därmed ingen ö längre.

När allt stabiliserar sig framöver, och nya regn skapar en ny sjö på samma fantasieggande plats, lär topografin vara förändrad. Om det innebär ingen ö eller några till får väl visa sig.

Men att bygga ett hus just där, bara för sakens skull, skulle inte ens jag rekommendera.

 

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om hur länge sen det var självkörande tåg som var framtiden.