Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nisse: Smarta hem-kunskap

Ingress. Framtidens digitala hemelektronik är inte alltid så hjälpsam som man skulle önska.

Risken att jag själv skulle koppla upp hela mitt hem med elektronik och fjärrstyrning är inte stor, men att det alls går att göra finner jag djupt fascinerande. Det är redan några år sen jag hörde en bekant prata om hur han kunde klippa gräset på landet när han själv var i stan, tack vare en smart uppkoppling.

Och nu har teknikreportern Kashmir Hill i den amerikanska nättidningen Gizmodo gjort experimentet att koppla upp allt som överhuvudtaget var möjligt hemma hos sig och sen leva med det under några månader. Vilket inte bara betyder tv, belysning, dammsugare och kaffebryggare, utan även tandborste, säng och en (ospecificerad) sexleksak.

Syftet var att försöka lista ut hur mycket de berättar om hennes liv och vanor, och svaret är givetvis mer än man tror. Varenda pryl berättar allt de gör för sina moderföretag, hela tiden. Är ingen hemma rapporterar de ändå, om inte annat så att de är där och redo.

Hennes slutsats är krass: du äger inte dina elektroniska prylar, du har delad vårdnad tillsammans med tillverkaren.

Den stora insikten är däremot en annan. Nämligen att alla dessa smarta lösningar inte alls gör tillvaron enklare, bara mer frustrerande.

Först i installationsfasen, som bland annat krävde fjorton olika appar och lika många nya konton med användarnamn och lösenord. Därtill sätter hon så många sladdar i sina alldeles för få eluttag att hon fasar för överbelastning.

Sen visar det sig att hennes nya, smarta kaffebryggare inte kommunicerar med den röststyrda sambandscentralen, så hon köper en annan. Ändå är det bara ibland hon lyckas starta den med röstkommando, systemet är nyckfullt och tycks ogilla att samarbeta över företagsgränserna.

Videokameran i ettåriga dotterns sovrum är en annan sak, den tappar ideligen kontakt med routern och börjar då lysa med ett kraftigt orange ljus – som väcker dottern. Och hela tiden pockar apparaterna med nya budskap: dammsugaren att den har fastnat och sängen att hon har sovit för dåligt.

Sen åker hon på jobbresa och njuter av möjligheten att koppla upp sig mot kameran hemma och få se sin man och lilla dotter, men möts av beskedet att den inte fungerar. Det visar sig vara mannen som har kopplat ur den; han kände sig iakttagen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.