Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nobelpriskandidaten Ko Uns dikter rensas ut efter metooanklagelser

Ko Un.
Ko Un. Foto: Atlantis bokförlag

Den sydkoreanska poeten Ko Un har under de senaste månaderna anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp i sitt hemland. Nu rensas hans poesi ut ur sydkoreanska skolböcker, och ett bibliotek döpt efter ett av hans verk stänger.

I december publicerade en sydkoreansk tidskrift en dikt av poeten Choi Young-mi, där hon anklagade en ej namngiven poetkollega för att trakassera unga kvinnor. I en intervju i den engelskspråkiga tidningen Korea Times berättade Choi Young-mi senare att poeten i fråga var Ko Un, en av Sydkoreas mest framgångsrika poeter och ofta nämnd i Nobelprissammanhang.

Enligt Choi Young-mi är Ko Uns sexuella trakasserier en ”välkänd hemlighet” i Sydkoreas litterära kretsar. Hon hävdar i intervjun att ett stort antal kvinnliga författare, redaktörer och förläggare har råkat ut för hans ”dåliga vana”, som enligt henne ska ha pågått under flera decennier.

Ko Un i DN-intervju: ”Mitt liv och min poesi är en produkt av döden”

Som en följd av anklagelserna har nu den sydkoreanska utbildningsministern Kim Sang-gon lovat att kontakta de förlag som ger ut skolböcker, för att se till att ett antal av Ko Uns dikter i framtiden inte finns med i undervisningsmaterial för mellan- och högstadieelever.

Ett bibliotek i Seoul, döpt till ”Maninbang” efter Ko Uns trettio volymer långa diktsamling ”Maninbo: Ten thousand lives”, tvingas också stänga på grund av anklagelserna mot poeten. 

Ko Un har även, enligt Korea Times, behövt avsäga sig sina professorstitlar vid Dankookuniversitetet och Korea Advanced Institute of Science and Technology. Den senare av de två tilldelades han så sent som 2017.

Läs mer: Ko Un ställer in Sverigebesök 

I veckan skulle Ko Un ha besökt Sverige och litteraturfestivalen Littfest i Umeå, men till följd av sjukdom tvingades han ställa in sin Europaresa. Den 84-åriga poeten har nyligen opererats flera gånger för en tumör.

I ett uttalande till brittiska The Guardian förnekar Ko Un anklagelserna om upprepade sexuella trakasserier.

”Jag har redan uttryckt ånger över den smärta mitt beteende kan ha orsakat, men jag förnekar att jag vanemässigt skulle ha betett mig opassande, såsom vissa individer menat”, säger han i uttalandet.

Bokrecension: Ko Uns ”Stundens blomma” 

”Till mina utländska vänner, som inte lika lätt kan ta reda på fakta i frågan, vill jag säga att jag inte har gjort något som skulle föra skam över mig eller min hustru. Allt jag kan säga just nu är att jag tror att mitt skrivande kommer att fortlöpa, med min heder som människa och som poet intakt.”

I Sydkorea har metoorörelsen vaknat till liv under de senaste månaderna, och ett stort antal offentliga personer i landet har anklagats för sexuella övergrepp.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.