Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nobelpristagaren-besoker-inte-rinkeby-vi-ar-besvikna/

Kultur

Nobelpristagaren besöker inte Rinkeby: ”Vi är besvikna”

Olga Tokarczuk är 2018 års Nobelpristagare i litteratur. Foto: Friso Gentsch/AP

Peter Handke blev inte inbjuden till att träffa skoleleverna i Rinkeby under Nobelveckan. Och nu kommer beskedet att Olga Tokarczuk inte kan närvara. ”Vi är besvikna”, säger grundaren Gunilla Lundgren, som inte utesluter att årets satsning blir den sista. 

Häromkvällen fick författaren Gunilla Lundgren, grundare till Nobel i Rinkeby, besked från Nobelmuseet att Olga Tokarczuk inte kommer att delta i årets evenemang.

Förklaringen som Lundgren fått är att Tokarczuk inte gör några skolbesök i samband med vistelsen i Stockholm.

– Vi är besvikna. Men vi kommer ändå att göra det bästa vi kan av den här situationen. Vi kan inte låta oss nedslås och ställa in allting, säger Gunilla Lundgren.

Nobelmuseets kommunikationschef, Rebecka Oxelström, bekräftar i ett mejl till DN att Tokarczuk inte kommer att närvara: 

”Pristagarna får otroligt många inbjudningar under Nobelveckan och de bestämmer själva vad de vill tacka ja till. Olga Tokarczuk har tackat nej till alla skolbesök”, skriver Oxelström.

I över 30 år har skolelever i Rinkeby uppmärksammat Nobelpristagaren i litteratur genom att studera och arbeta med författarens texter. Arbetet avslutas med en presentation under Nobelveckan och brukar då ofta kombineras med ett besök från den prisbelönade författaren. 

Det har vid några tillfällen hänt att pristagaren inte haft möjlighet att närvara, bland annat Doris Lessing och Bob Dylan. Men då har någon av de andra Nobelpristagarna, alternativt någon släkting till litteraturpristagaren, kunnat vara på plats, berättar Gunilla Lundgren. 

I år valde Nobel i Rinkeby att inte bjuda in 2019 års pristagare Peter Handke, delvis på grund av risken för protester i samband med besöket. Deras hopp har därför stått till Olga Tokarczuk, som dock väntat med att svara.

– Ett sånt här besked har vi aldrig fått så pass sent. Det har gjort det svårt för oss att kunna lösa det på ett bra sätt, säger Gunilla Lundgren, och berättar att Tokarczuks svenska översättare Jan Henrik Swahn tackat ja till att medverka. 

Fler än 60 elever från Rinkeby och Tensta har engagerats i årets arbete. Därtill medverkar bland annat lärare och bibliotekspersonal. Gunilla Lundgren säger att hon nu är osäker på om traditionen kan hållas vid liv.

– Vi får tänka igenom det här noga. Många människor lägger ned ett väldigt stort ideellt arbete. Jag vill inte dra in så många människor i ett så stort arbete om det inte blir något högtidligt av det hela, säger Gunilla Lundgren.

Läs mer

Peter Handke får ingen inbjudan till Rinkeby