Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nobelstiftelsen-soker-eftertradare-till-avgaende-vdn-lars-heikensten/

Kultur

Nobelstiftelsen söker efterträdare till avgående vd:n Lars Heikensten

Lars Heikensten har varit vd för Nobelstiftelsen sedan 2011. Foto: Nicklas Thegerström

Lars Heikensten lämnar nästa år jobbet som vd för Nobelstiftelsen. Sökandet efter hans efterträdare har inletts. 

Lars Heikenstens nuvarande kontrakt går ut i slutet av nästa år. Då lämnar han också arbetet som vd för Nobelstiftelsen, paraplyorganisationen som ansvarar för Nobelpriserna.

– Lars tycker att det känns lagom. Han fyller 70 år nästa år och har varit vd i närmare tio år, och känner att det är dags att lämna, säger Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund.

Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin säger att det inte finns något missnöje med hur Lars Heikensten har skött sitt jobb. 

– Tvärtom. Han har varit, och är, utmärkt som vd. Han har gjort en utmärkt insats på många fronter, säger Carl-Henrik Heldin. 

Arbetet med att hitta en efterträdare har inletts. En kommitté som ska hålla i arbetet har utsetts. Dessutom tar stiftelsen hjälp av en rekryteringsfirma.

En kandidat för vd-jobbet ska vara klar ”i god tid” innan Heikenstens kontrakt går ut, uppger styrelseordföranden.

– Vi kommer att arbeta brett och försöka hitta lämpliga kandidater som är dugliga och passar för jobbet, säger Carl-Henrik Heldin.

Lars Heikensten tillträdde som vd för Nobelstiftelsen år 2011. Han har tidigare bland annat varit riksbankschef.

Läs mer

Lars Heikensten: ”Aldrig under min livstid har Nobelprisets grundläggande värderingar varit hotade på det här sättet”