Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nobelstiftelsens vd: ”En allvarlig och svår situation”

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.
Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen. Foto: Thomas Karlsson

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten ser allvarligt på krisen i Svenska Akademien, men anser att det är upp till Akademien själv att lösa den.

Nobelstiftelsen förvaltar Alfred Nobels förmögenhet, som i sin tur finansierar Nobelpriset. Stiftelsen ansvarar också för arrangemangen i samband Nobelprisets utdelning. Efter att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund meddelat att de lämnar Akademien väljer nu Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten att kommentera Akademiens kris:

– Från Nobelstiftelsens sida kan vi bara konstatera att det här är en allvarlig och svår situation som Svenska Akademien själv i första hand måste hantera. Vi avvaktar nu resultatet av Svenska Akademiens utredning och de slutsatser som Akademien drar av denna, skriver Lars Heikensten i en kommentar till DN.  

Lars Heikensten har tidigare oroat sig för att Nobelprisets rykte kan svärtas ned av Akademiens kopplingar till Kulturprofilen. 

– När en institution som utser Nobelpristagare hamnar i en situation av det slaget riskerar det helt naturligt att påverka Nobelpriset negativt, sa han i en intervju i DN i november.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.