Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nobelstiftelsens vd: Inte givet med Nobelpris 2019

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten. Foto: Carl Bredberg

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten anser att det alls inte är säkert att Nobelpriset i litteratur delas ut ens 2019. Och flera ledamöter bör nu fundera över sin ställning, säger han. 

Det är i Ekots lördagsintervju som Lars Heikensten betonar att det inte är givet att nästa Nobelpris i litteratur delas ut 2019.

– Svenska Akademien har förmedlat att de ser framför sig att det ska delas ut 2019. Nobelstiftelsen har sagt att det ska delas ut när Svenska Akademien har återvunnit sitt förtroende – och det innebär att det finns ingen deadline 2019, understryker Nobesltiftelsens vd intervjun.

Nobelstiftelsens vd får också frågan om han tycker Horace Engdahl bör avsäga sig sin plats i Svenska Akademien.

– Jag vill faktiskt inte peka ut någon speciell, jag säger att det finns fler som bör fundera över sin ställning, svarar han.

Fler än Horace Engdahl?

– Det finns fler i Akademien som bör fundera över sin ställning med hänsyn till förtroendet för det fortsatta Nobelprisarbetet.

På frågan vilka han syftar på svarar Lars Heikensten:

– Jag vill inte gå in på det – jag tror inte att det skulle underlätta på något sätt.

Nobelstiftelsens vd uppmanar nu samtliga akademiledamöter att fundera över hur ett förtroendeuppdrag bör skötas:

– Det handlar om att sätta sig själv i andra hand faktiskt och det måste man vara beredd att göra om man har den här typen av förtroendeuppdrag, säger han. 

– Och det tycker jag alla i Akademien bör fundera över. Är de i dag till glädje för Svenska Akademien och Nobelpriset och kommer de att vara det i framtiden eller är det bättre att de träder tillbaka?

Heikensten säger vidare till SR:s Ekot att det inte är givet att det är Svenska Akademien som i fortsättningen ska utse Nobelpristagare.

– Vi har fått en massa förslag på alternativa institutioner som skulle kunna dela ut Nobelpris – det är många som är hågade.

Han vill dock inte ge exempel på vilka institutioner han avser. 

– Jag ska inte ge mig in på det – det kommer bara trassla till det. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.