Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nobelstiftelsens-vd-klokt-om-svenska-akademien-fortsatter-med-extern-hjalp/

Kultur

Nobelstiftelsens vd: Klokt om Svenska Akademien fortsätter med extern hjälp

Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd Foto: Lisa Mattisson

Nobelstiftelsen vill att Svenska Akademien även efter nästa år fortsätter ta hjälp av externa ledamöter i valet av Nobelpristagare i litteratur. Det säger vd Lars Heikensten i en intervju med DN. 

– Jag tror att det är klokt även när det gäller litteratur att fortsätta med en ordning av det slaget.

Det var en överenskommelse mellan Nobelstiftelsen och Svenska Akademien som låg bakom vårens beslut att litteraturpriset, efter ett års uppehåll, återigen ska delas ut. På torsdag i nästa vecka tillkännages två pristagare. 

– Vi kom fram till en lösning som vi och Svenska Akademien båda trodde skulle fungera bra och som innebar möjligheter att både återställa förtroendet och få en nystart, säger Lars Heikensten.

Enligt Akademien måste de själva arbeta hårdare för att stärka förtroendet internationellt. Hur ser du på det?

– När beslutet togs att priset skulle delas ut hade Akademien bestämt sig för att använda en kommitté med externa ledamöter. De hade gjort förändringar i interna regelverk och hanterat de personfrågor som restes i samband med händelserna förra året, säger Lars Heikensten och fortsätter:

– Men de lovade också att gå vidare med att öppna upp institutionen och titta över reglerna kring mandatperioder och åldersgränser för att få en modernare organisation. Jag har uppfattat att det arbetet pågår. Det är väldigt bra att de medvetet jobbar med att förbättra sitt förtroende, för jag tror det kommer ta ett tag.

Hur skulle du se på att Akademien även efter 2020 tar hjälp av externa sakkunniga i Nobelkommittén?

– Alla andra Nobelkommittéer tar hjälp av externa sakkunniga på olika sätt. Det har Svenska Akademien också gjort, då man tagit in utlåtanden från andra håll. Men att adjungera folk till kommittéerna är även det vanligt i de flesta kommittéer. Jag tror att det är klokt även när det gäller litteratur att fortsätta med en ordning av det slaget. Det kan hända att man vill finjustera det här, men jag hoppas att man kommer att fortsätta med det.

Hur ser du, så här i efterhand, på beslutet att 2018 års litteraturpris inte ställdes in helt, och att Svenska Akademien delar ut två priser i år?

– Den frågan fick överdriven betydelse precis när man tog beslutet. De två priserna delas ut enligt en ny ordning och av en i väldigt hög utsträckning ny Akademi. Det är i allt väsentligt betydelselöst att det ena priset är för 2018 och det andra priset är för 2019.

– Vi hade möjlighet att dela ut två priser och världslitteraturen förtjänar att vi tog den möjligheten. Ambitionen med Nobelpriset är att man delar ut ett pris per år. Det är väl trevligt och bra att vi har kunnat fylla det hålet. Alla vet vad som hände under 2018 i alla fall. Jag vet inte om det hade varit särskilt poängrikt för någon egentligen att särskilt markera det.

Varför säger man då att ett av dem är 2018 års pris?

– Jag tror att det bara är formalia. Det hänger ihop med våra stadgar, att priser hör hemma i enskilda år. Jag tror inte att man kommer att betona det särskilt mycket. Det är i sammanhanget inte viktigt, åtminstone enligt min uppfattning. 

Det visade sig under krisen i Akademien att information kring pristagare vid flera tillfällen läckt på förhand. Hur viktigt är det att ingen information läcker i år?

– Det är alltid viktigt att det inte sker. Och det har blivit särskilt viktigt eftersom det förekommer spel på pristagare, så att folk inte kan utnyttja det här ekonomiskt.

Enligt Lars Heikensten har Nobelstiftelsen beslutat att ta fram ett gemensamt regelverk för de prisutdelande institutionerna. Det ska beröra delar som exempelvis sekretess, jäv och riktlinjer kring bisysslor. 

– Det har tidigare legat på var och en att sköta en sådan ordning. Men nu har vi beslutat att utveckla och ha ett gemensamt regelverk. Det pågår ett sånt arbete, säger Lars Heikensten.

När ska det träda i kraft?

– Vi har kommit en bra bit på vägen. Någon gång under nästa år, skulle jag tro.