Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nordiskt forum. ”Måtte inte feminismen bli ett varumärke”

Om någon undrade hur en feministisk försommar ser ut – den årstid som kommer efter en feministisk vår men före ett riksdagsval – gavs svaret i Malmö i veckan. 20 000 personer besökte de nordiska kvinnorörelsernas möte Nordiskt forum, det första i sitt slag på tjugo år. Stadsdelen Hyllie förvandlades till ett slags feminismens Almedalen, samtidigt som en alternativ gräsrotsfestival fyllde Folkets park.

”Välkommen till din utopi” stod det i foajén på Moriskan, ett stenkast från gatan där 8 mars-firandet höggs sönder av nazister några månader tidigare. Och det kändes utopiskt när en hundrafaldig kör sjöng på invigningen samtidigt som Malmöbor från olika delar av staden tittade på fotbolls-VM på storbild utanför. Detta när Malmö arena, vanligen hem för hockey och rock, fylldes av samtal om det ofta tröga jämställdhetsarbetet, under teman som feministisk ekonomi, våld och reproduktiva rättigheter.

Men festyran i Malmö hade en mörk fond. Den svenska feministiska vågen har ingen motsvarighet i de andra nordiska länderna – danska och norska deltagare på forumet beskrev en pågående backlash. Högerextremismens framfart i Norden och Europa var en skugga över alla samtal.

”Vi kan inte vara självgoda. Vi måste vara fokuserade”, sa en av forumets huvudtalare Phumzile Mlambo-Ngcuka, ordföranden för FN:s jämställdhetsorgan, när hon presenterade målen för år 2030. Hon betonade att det globala arbetet för kvinnors rättigheter ofta möter motstånd in i sista stund, och att det alltid måste baseras på universalism. ”Samma mål måste gälla för flickor i Nigeria som för flickor i Schweiz”.

Och just den frågan: vilkas rättigheter är det vi pratar om när vi säger feminism, blev central under helgen. 

Den norska aktivisten Fakhra Salimi påtalade att den nordiska kvinnorörelsen fortfarande fokuserar alltför mycket på kön, men blundar för hur faktorer som etnicitet och religion utestänger människor från viktiga positioner i samhället. ”Jag gratulerar dem som har arrangerat forumet, men i styrgruppen och alla viktiga organ är minoritetskvinnorna frånvarande. Vi ses inte som en integrerad del av kvinnorörelsen, utan som ett extraperspektiv”. Liknande kritik kom från den svenska organisationen Interfem, som valde att inte delta eftersom de ansåg att förutsättningarna för ett inkluderande forum saknades.

Fis succé har fått många att vilja bekänna sig till feminismen. Riksdagspartierna skickade toppnamn till Malmö och Anders Borg försökte klä ut exakt samma allianspolitik som tidigare till en ”feministisk agenda”. På en debatt mellan åtta ungdomsförbund, som jag själv modererade, sade sig alla utom KDU vara feministiska. Men från flera håll både på forumet och festivalen kom ett svar: Vi går inte med på en politik som gynnar vissa grupper på andras bekostnad. Vi går inte med på att prata jämställdhet utan att också prata fördelningspolitik, och inte på att prata migration utan att också prata konflikter och vapenexport.

”Måtte inte feminismen bli ett varumärke”, sa Stina Oscarson i sitt tal, och varnade för att motståndsrörelser riskerar att kramas ihjäl. Det bästa vaccinet mot det är att föra det feministiska samtalet på lika många fronter som i Malmö i helgen, även när valrörelsen är över.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.