Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/norrkopings-stadsmuseum-satter-upp-bilden-som-sd-polisanmalde/

Kultur

Norrköpings stadsmuseum sätter upp bilden som SD polisanmälde

Maria Modig
Maria Modig Foto: Magnus Hallgren

Norrköpings stadsmuseum har åter satt upp den tidningsartikel som polisanmäldes av Sverigedemokraterna. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Kultur- och fritidsdirektören Maria Modig, som även är tillförordnad museichef, säger i ett uttalande att det handlar om att värna yttrandefriheten.

– Det som har varit avgörande är att Norrköping är en stad som värnar yttrandefriheten och därför sätter vi nu upp artikeln igen, säger Maria Modig i en kommentar.

Det är Modig, ansvarig utgivare för utställningen, som tagit det formella beslutet att tidningsartikeln på nytt ska sättas upp.

– Utöver yttrandefrihet och Stadsmuseets uppdrag har det funnits en rad andra faktorer som vi velat ta hänsyn till innan artikeln sattes upp igen som den juridiska delen, säkerhet för alla och yttrandefriheten, säger Maria Modig.

Tidningsartikeln, som innehåller en bild på Sverigedemokraternas tidigare styrelse i Norrköping, polisanmäldes förra veckan av partiets lokala ordförande. 

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap, sa Darko Mamkovic (SD) då till SVT Nyheter Öst.

Tidningsartikeln ingår i utställningen ”Medlöperi och motstånd” men plockades ned efter partiets polisanmälan. Polisen inledde ingen förundersökning i ärendet. 

Kommunens jurister har på museets uppdrag gjort en analys över tidningsartikeln, för att avgöra om den ska sättas upp på nytt.

När DN intervjuade Maria Modig tidigare i veckan menade hon att det också handlade om en säkerhetsfråga för personalen.

– För oss är det en fråga om yttrandefrihet, men också en säkerhetsfråga. Bland annat utifrån personalens säkerhet, sa Maria Modig då.

Läs mer

Så eskalerade striden kring utställningen på Norrköpings stadsmuseum