Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/norske-forfattaren-jon-fosse-slapper-romansvit-i-sju-delar/

Kultur

Norske författaren Jon Fosse släpper romansvit i sju delar

Jon Fosse. Foto: Ole Berg-Rusten/TT

"Septologien" heter norrmannen Jon Fosses nya gigantiska romanprojekt som ges ut i sju band under tre år. Verket är en storsatsning på 1 250 sidor som hans norska förlag, Samlaget, har hållit hemligt tills dess att det var färdigt.

TT Text

Anledningen till hemlighetsmakeriet beror på att Fosse var rädd för att dö innan han skrivit klart hela sviten, uppger norska radiokanalen NRK

"Det andre namnet" är titeln på de två första böckerna som nu givits ut i ett band i Norge. Enligt Dagbladets kritiker tyder allt på att detta är ett huvudverk inte bara i Fosses författarskap utan också i norsk samtidslitteratur.

Romanen har ett dubbelgångarmotiv och handlar om Asle, en åldrande konstnär, och hans vän med samma namn som är alkoholiserad och håller på att supa ihjäl sig. De första två böckerna utspelas under ett dygn strax före jul då Asle haft vernissage och till slut bestämmer sig för att besöka sin vän.

Redan före publiceringen på norska är "Septologien" såld till nio länder och bland de förtjusta finns Fosses franska förläggare, som kallar "Det andre namnet" för ett mästerverk.

Jon Fosse debuterade som romanförfattare 1983 men är mest känd som dramatiker. Därutöver har han även skrivit poesi och essäer. 

Läs mer: Jon Fosse diskuterar förhållandet mellan skriven pjäs och scen