Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/notch-portas-fran-minecrafts-jubileum-vi-delar-inte-hans-asikter/

Kultur

Notch portas från ”Minecrafts”-jubileum: ”Vi delar inte hans åsikter”

Markus ”Notch” Persson grundade ”Minecraft”. Foto: Emma Johansson

”Minecraft”-grundaren Markus ”Notch” Persson portas från spelets tioårsjubileum. Nuvarande ägarna Microsoft förbjuder honom att delta i det planerade firandet i Stockholm på grund av de åsikter han framfört bland annat i sociala medier.

Rätta artikel

– Hans kommentarer och åsikter delas inte av Microsoft eller Mojang och är inte representativa för ”Minecraft”, säger en talesperson för Microsoft till Variety.

Persson har nästan 3,7 miljoner följare på Twitter och det är också där han bland annat framfört transfobiska åsikter, efterlyst ett Pride-firande för heterosexuella och skrivit kommentarer som ”det är okej att vara vit”, skriver Aftonbladet.

Microsoft köpte Mojang som ligger bakom "Minecraft" 2014 för 2,5 miljarder dollar, vilket gjorde Markus "Notch" Persson till en av världens mest förmögna personer. Enligt Microsoft har han dock inte haft någonting med spelet att göra sedan försäljningen. Tidigare i vår plockades även en referens till Persson bort från spelets startskärm.

Minecraft skapades av Persson 2009 och är i dag ett av världens mest populära spel.