Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nour Chehab: ”Jag trodde aldrig att jag skulle skriva i en bok”

Nour Chehab.
Nour Chehab. Foto: Jens Andersson

I den färska antologin ”Nya röster”, utgiven av Dalslands Litteraturförening, skriver åtta nyanlända kvinnor noveller och lyrik om kärlek, flykten till Sverige och livet dessförinnan. Nour Chehab är en av författarna.

Vad handlar ditt bidrag om?

– Jag har skrivit en novell som heter ”Som hennes röst”. Den handlar om en kvinna som har en dröm om att få tänka högt men som måste välja mellan att fortsätta studera eller att ingå ett äktenskap. Det är en feministisk novell skulle man kunna säga.

Texterna tillkom under en skrivkurs för nyanlända kvinnor, hur var det att skriva skönlitteratur på svenska?

– I början var det svårt, särskilt när jag skulle skriva poesi. Skillnaderna mellan mitt modersmål, arabiska, och svenska är så stora. Jag fick hela tiden leta efter rätt ord och uttryck men när jag väl hittade dem kändes det så bra. Genom att skriva orden kändes det som att jag aldrig skulle glömma dem.

Hur har det här förändrat din relation till litteratur?

– Tidigare hade jag läst mycket på arabiska, mest poesi, under kursen läste vi också mycket på svenska. Jag hade aldrig trott att jag skulle skriva i en bok, det lärde mig att vara tydlig.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.