Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nu-avgors-braket-om-babblarna/

Kultur

Nu avgörs bråket om ”Babblarna”

Pressbild för musikalen Babblarna. Foto: Anja Callius

Ett infekterat bråk om de färgglada figurerna i "Babblarna" har rasat i flera år. Nu ska ärendet upp i Arbetsdomstolen för att avgöra vem som egentligen har rättigheterna till barnfavoriterna.

TT Text

På ena sidan står förlaget Hatten, som står bakom barnsuccén. På den andra står Illustratören Ola Schubert, som har designat Bibbi, Dadda, Tut och flera andra figurerna.

Och insatsen är stor. Konceptet som började som ett pedagogiskt stöd för barn med språksvårigheter är i dag en hel "Babblarna"-värld med filmer, låtar, böcker leksaker, gosedjur och föreställningar.

Tillsammans med Medieföretagen har Hatten stämt Ola Schubert i Arbetsdomstolen. Där hoppas bolaget få fastslaget att man äger upphovsrätten till figurerna. Första förhandlingsdagen har varit jobbig, säger Ola Schubert till TT.

– Vi har olika versioner av saker och ting och har mest fått sitta och lyssna på varandras. De vill få det fastslaget att jag har upplåtit allt jag gjort till dem, fast de inte vet exakt vad jag har gjort egentligen, säger han.

Bråket började 2017 då Ola Schubert och en kollega ville förhandla om ett avtal om ersättning. Schubert hade då arbetat för Hatten sedan 2005, både som anställd och frilans.

Vad som hände sedan går meningarna isär om. Schubert anser bland annat att Hatten vägrat lämna ut underlag för ersättningen och tagit bort hans namn från en ny bok.

Förlagets vd Anneli Tisell hävdar å sin sida att Schubert plötsligt hävdat upphovsrätt till figurerna, bland annat genom att försöka stoppa en "Babblarna"-musikal.

Man är heller inte överens om vilken slags anställningsform som Schubert egentligen har haft.

– Jag hoppas att vi ska få upphovsrätten bekräftad och att vi får fortsätta arbeta som vi vill. Jag kommer inte sova gott förrän det här är över, sade Anneli Tisell till Dagens Industri i våras.

Ola Schubert anser att eftersom det är en fråga om upphovsrätt borde ärendet ha tagits upp i patent- och marknadsdomstolen.

– Man borde ha gjort tvärtom, börjat där för att slå fast vem som har gjort vad och sedan kan man diskutera om upphovsrätten har övergått till dem. Det här kommer inte lösa så mycket utan bara kosta väldigt mycket pengar, säger han.

Förhandlingarna i Arbetsdomstolen pågår till och med fredag.