Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nu-avslojas-oscarsnomineringarna/

Film

”Joker” har flest vinstchanser på Oscarsgalan

Bild 1 av 4 Joaquin Phoenix i ”Joker”
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy Stock Photo
Bild 2 av 4 Scarlett Johansson och Adam Driver är båda nominerade för sina roller i ”Marriage story”.
Foto: Wilson Webb
Bild 3 av 4 Brad Pitt och Leonardo DiCaprio är nominerad till bästa biroll respektive huvudroll för ”Once upon a time in Hollywood”.
Foto: A Cooper/Sony/Columbia/Kobal/Shutterstock
Bild 4 av 4 Bong Joon-Hos ”Parasit” har totalt sex nomineringar, däribland bästa film, regi och internationella film.
Foto: Entertainment Pictures / Alamy Stock Photo

”Joker” tog täten i årets Oscarsrace med 11 nomineringar – tätt följd av ”1917”, ”The Irishman” och ”Once upon a time in Hollywood” (10 vardera). Greta Gerwig blev första kvinna någonsin som nominerats två gånger för bästa film. 

Det blev inga stora skrällar när årets Oscarsnomineringar presenterades i ett folktomt Dolby Theatre i Los Angeles på måndagen. Om en knapp månad kommer Hollywoods heligaste kultplats att fyllas med planetens största stjärnor. 

Ingen lär bli särskilt förvånad om den färska Golden globe-vinnaren Joaquin Phoenix kommer att skratta högst också på Oscarsgalan. Phoenix har haft möjlighet att fila på tacktalet ända sedan Venedigs filmfestival i höstas. Frågan är hur många fler Oscar det blir för Todd Phillips anarkistiska mästerverk? 

Många menar också att det är skördetid för Tarantinos nostalgitripp ”Once upon a time in Hollywood”. Andra utmanare är Bong Joon-Hos drastiska klasskampsdrama ”Parasit”, Scorseses geriatriska gangsterdrama ”The Irishman” och en annan joker i leken - Hitlersatiriska ”Jojo Rabbit” som vann publikpriset i Toronto (precis som fjolårets Oscarsvinnare ”Green book”).  

George MacKay i Sam Mendes ”1917” som vann Golden Globe för bästa regi och bästa film. Foto: TCD/Prod.DB / Alamy Stock Photo

Största utmanaren till årets bästa film är Sam Mendes starka antikrigsdrama ”1917” som slog ner som ett mindre bomb på Golden Globe-galan och tog hem båda tungviktsklasserna för bästa film och bästa regi. Om filmen går hela vägen är det det första krigsdramat som vunnit Oscar på över tio år – sedan dubbeltriumfen för ”The hurt locker” (2009) där också Kathryn Bigelow blev första kvinna att vinna för bästa regi.

På papperet har Greta Gerwig chansen att göra om bedriften med sitt feministiska kostymdrama ”Unga kvinnor” som samlat på sig sex nomineringar. Hur det än går på Oscarsgalan den 10 februari har Gerwig redan satt ett nytt filmhistoriskt rekord. Med ”Lady bird” blev hon den första kvinnliga debutanten någonsin att nomineras för bästa film för två år sedan. På måndagen blev hon första kvinna någonsin att nomineras för bästa film två gånger.  

Greta Gerwigs ”Unga kvinnor” är nominerad till sex Oscar, däribland för bästa film. Foto: Lifestyle pictures / Alamy Stock Photo

I övrigt blir det inget märkesår för Oscarsakademins mångfaldsarbete – trots att det i branschen har gjorts försök att vända blad och utropa 20-talet till ett jämställdhetsdecennium. Den två år gamla hashtaggen #OscarsSoWhite lär även den återigen trenda på Twitter. Detta trots att Akademin ansträngt sig för att bredda medlemsbasen med fler kvinnor, fler icke-vita och fler icke-amerikaner. 

I de fyra skådespelarkategorierna är det endast Cynthia Erivo (”Harriet”) som bryter av mot den vita hegemonin. Om Joaquin Phoenix tar hem spelet med sin Jokerfigur, så ligger också Golden globe-vinnaren Rene Zellweger bra till med sitt suveräna större än filmen-porträtt av Judy Garland i ”Judy” – inte minst i det narcissistiska Hollywood som älskar att hylla sin egen historia. Zellweger lär få konkurrens av Scarlett Johansson som är nominerad både för bästa huvudroll (”Marriage story”) och bästa biroll (”Jojo Rabitt”). 

Scarlett Johansson är nominerad för bästa kvinnliga biroll för sin insats i ”Jojo Rabitt”. Foto: Larry Horricks, Larry Horricks

Även om birollskampen är lite mer oviss, så är Golden globe-vinnarna Brad Pitt (”Once upon a time…”) och Laura Dern (”Marriage story”) favoriter. Lustigt nog är nomineringarna i kategorin för bästa biroll helt identiska med dem på Golden globe-galan. Men Brad Pitt ska nog inte underskatta gamla stötar som Hopkins, Hanks, samt Pacino och Pesci (som gör sitt livs roll i ”The Irishman”). 

I en alltmer globaliserad filmvärld blir även Oscarsakademin mer internationell. För ett par år sedan var ”Roma” snubblande nära att kamma hem en Oscar för bästa film. Med sex nomineringar är Guldpalmsvinnaren ”Parasit” en seriös utmanare som med all säkerhet kommer att vinna i klassen bästa internationella film. Värt att notera är också att den sydkoreanska filmen har spelat in över en miljard på biograferna och – tillsammans med ”The irishman” och ”Jojo Rabbit” – är den enda film som samlat på sig nomineringar från samtliga de stora Hollywoodfacken (producenter, regissörer, skådespelare och manusförfattare). 

Joe Pesci och Robert De Niro i ”The irishman” Foto: SplashNews.com

Det brukar sägas att den lite mer uppsluppna Golden globe-galan på Beverly Hills hotell brukar fungera som en seismograf inför Oscarsgalan. Men i själva verket är det snarare de olika fackgalorna (som avlöser varandra under den kommande veckan) som brukar förebåda den slutgiltiga utgången på Oscarsgalan. Det beror bland annat på att många av de som röstar också återfinns bland de 8.000 medlemmar som röstar i Oscarsakademin. Detta kan jämföras med Golden globe-galans cirka 100 medlemmar. 

Vid årets Oscarsgala ska statyetter delas ut i sammanlagt 24 klasser. Den enda vinstchansen med svensk anknytning återfinns i kategorin bästa kortfilmsdokumentär där ”Life overtakes me” (”De apatiska barnen”) är nominerad.

22:44. Här avslöjas Oscarsnomineringarna.

Kristine Samuelson har gjort filmen tillsammans med sin make och samarbetspartner John Haptas. Samuelson är professor på Stanforduniversitetet i USA och har gjort en rad prisade dokumentärer. 

– Det här var, ärligt talat, helt oväntat. När vi började arbetet med filmen var det här inte något vi tänkte på. Vi ville bara göra en bra film, säger John Haptas till DN.

Den 40 minuter långa Netflixdokumentären handlar om de svenska apatiska barnen som uppmärksammades först i samband med flyktingvågen i mitten på 10-talet.  Samuelson och Haptas har tillbringat lång tid i Sverige där de har följt flera av barnen på nära håll. 

– Vi är helt independent och gör allt själva, såväl foto som ljud. Vi kommer de här familjerna nära och kan filma hemma hos dem. Vi har tillbringat hundratals timmar med de här familjerna, säger Kristine Samuelson.

Oscarsgalan kommer i år att äga rum den 9 februari och visas i TV4 och TV4 Play.

 

Matt Damon och Christian Bale i ”Le Mans 66” som bland annat är nominerad för bästa film. Foto: Lifestyle pictures / Alamy Stock Photo