Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nu backar Macron från ny första dam

Foto: Wolfgang Rattay

Det blir ingen ny skrivning i den franska konstitutionen som definierar presidentens make/maka.

Från Elyséepalatset kommer nu uttalanden som tyder på att det inte kommer något lagförslag, däremot att man kommer att skicka ut en skrivelse inom några veckor kring vilka uppgifter presidentfrun Brigitte Macron får (Le Monde, 8/8).

Läs mer: Stor petition mot Brigitte Macron

Kritiken har vart stark sedan hans planer blev kända. I Frankrike brukar den som lever med landets statsöverhuvud delta i officiella arrangemang, men inte ha någon egen formell roll.

Både ett upprop via nätet och en opinionsmätning har visat att det finns folkligt motstånd mot presidentens planer. Det föreföll som om han tänkte sig en fransk First Lady, i stil med systemet i USA. Varken Frankrike eller USA har hittills haft en kvinna på själva presidentposten.

Bakgrunden är att konstnären Thierry Paul Valette tagit inititativ till en petition som vänder sig mot president Macrons vilja att formalisera rollen för Frankrikes första dam. Petitionen har fått 290 000 namn.

I brittiska Independent skriver Nabila Ramdani, som tidigare har intervjuat Brigitte Trogneux, att protestens alla underskrifter blottar kvinnohat: snarare än ett värnande om konstitutionen, syns vreden över att en 64-årig kvinna tagit plats i rampljuset – och detta bredvid en betydligt yngre man (8/8).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.