Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nu går ”Sällskapsresan” till China

I höst lämnar ”Sällskapsresan” Nöjesteatern i Malmö. I stället är det stockholmarnas tur när scenen på Chinateatern blir 80-talets Gran Canaria med plats för Stig-Helmer, Ole och Berra.

På en sminkstol i logen tre trappor upp på Chinateatern i Stockholm sitter Sven Melander iklädd den klassiska t-shirten ”Ikväll får 107 svenskar gonorré” och keps från ”Sun trip”. Bredvid honom sitter radioprofilen Anders ”Ankan” Johansson. Och längst ut sitter Lasse Åberg i karakteristisk hawaiiskjorta.

I september har musikalen ”Sällskapsresan” som under hösten spelats för fulla hus på Nöjesteatern i Malmö premiär på Chinateatern. Anders ”Ankan” Johansson axlar i musikalen Stig Helmer, karaktären som Lasse Åberg själv spelade i originalfilmen. Men det var inte alls självklart för Anders Johansson att tacka ja till erbjudandet om rollen.

– Hela min kropp ville säga nej när jag fick frågan. Jag tänkte att det kommer gå på röven om jag tar på mig en så ikonisk roll. Men man måste ju säga ja när man får en så rolig fråga – och sen har det gått vägen. Det har gått väldigt bra, säger han.

Även Lasse Åberg verkar nöjd med hur Anders Johansson tagit sig an karaktären. Även om han säger att det kändes konstigt att se sig själv på premiären – då han inte hade varit involverad i produktionen mer än att han ”lånade ut filmen”.

– Det är märkligt att se sig själv som en annan person. Nu förstår jag hur schizofrena har det. Men det var samma sak med hela föreställningen för jag har ju min film i huvudet. Men jag gillade den. Den är charmig och sångerna var bra, säger Lasse Åberg.

Inte heller för Sven Melander var det självklart att 35 år efter premiären av ”Sällskapsresan” återigen ta på sig ”Sun Trip”-kepsen och spela kultfiguren Berra som vandrar runt på Gran Canaria och letar efter spritbutiken Pepes Bodega.

– Jag var också väldigt tveksam först. Att spela samma roll 35 år senare. Det känns ju lite patetiskt. Men det har varit jättekul och väldigt mycket nostalgi, säger han.

Anders ”Ankan” Johansson berättar att han, som så många andra, har haft en stark relation till filmen under lång tid.

– Jag har ju, som alla andra, sett den jättemånga gånger och kan citera i stort sett hela filmen. Jag har levt med den här filmen i nästan hela mitt liv. Men när jag fick reda på att jag skulle göra rollen var jag tvungen att sluta se den. Det kändes för läskigt.

– Låter som att du såg filmen en gång i veckan. Som att det var ditt knark, bryter Sven Melander in och skrattar.

35 år efter filmen är intresset fortfarande stort för ”Sällskapsresan”, något som märkts på det stora intresse som musikalen fått när den spelats i Malmö.

Vad är det folk gillar med ”Sällskapsresan”?

– Min ambition var att hålla upp en spegel och inte ha med alltför mycket överdrifter. Nästan som att göra en semidokumentär. Och det verkar som att det funkade, säger Lasse Åberg.

Sven Melander fyller i på sin breda skånska:

– Jag tror att en del av hemligheten var rollbesättningen. Jag fick en roll som känns som den skrevs för en Söderkis. Men jag råkade träffa Lasse på en fest.

Han vänder sig till Lasse Åberg:

– Och det var väl då du bestämde dig för att: ”Där är han!” Någonstans så är filmen ett tidsdokument. När den gjordes 1980 så var det så här man reste. Man åkte i grupp och allting var bestämt, men det var en del av äventyret. Nu beställer folk biljetter själva och fixar. Det är inte samma gruppkänsla.

Att intresset fortfarande är stort för fenomenet ”Sällskapsresan” märktes också när ett rykte om att Lasse Åberg hade planer på fler filmer spreds i december förra året. Men han säger att han måste dementera att några nya filmer är på gång.

– Det berodde på en oerhört nitisk journalist som tolkade att jag berättade att jag alltid tänker på filmidéer som att en ny film var på väg...

Men du har andra projekt på gång?

– Jag jobbar varje ledig stund jag får. Med Bananbandet, utställningar, saker som rullar på.

Han fortsätter.

– Men det är kul att göra film.

De andra skrattar. Och berättar varför ”Sällskapsresan” fungerat så bra även som musikal.

– Jag älskar formen, för att man får lov att dra på. Vissa kanske tycker det är larvigt att det är tillåtet med stora känslor. Att man får blinka med röda lampor och smeka en vägg om man är kär. Men jag tycker det är fantastiskt, säger Anders ”Ankan” Johansson.

Musikalen ”Sällskapsresan”.

Skriven av Bengt Palmers och Jakob Skarin.

Baserad på Lasse Åbergs film.

Premiär: Den 9 september på Chinateatern i Stockholm.

Regi: Anders Albien.

Koreografi: Sian Playsted.

I rollerna bland andra: Anders ”Ankan” Johansson, Hans Erik Dyvik Husby, Sven Melander, Cornelius Löfmark, Nina Pressing, Frida Bergh.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.