Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nu går språktåget

Tågstopp.
Tågstopp.
Catharina Grünbaum, din stins i svenskan, guidar till "bromsklossar" och "stickspår".

Ja, järnvägar!

Vi tänker och talar ofrånkomligen i bilder, vare sig de står levande inför våra ögon eller är bleknade intill osynlighet.

Så kan ekonomer vars närmsta kontakt med odlingslandskapet är en golfbana ändå tala om att skörda vinster och plöja ner dem. Och inte behöver man ha seglat ett skolfartyg för att dra till med att ett projekt inte håller streck (det vill säga kompasskursens) utan går för lösa boliner.

All mänsklig verksamhet tycks kunna avsätta bildspråk. Det är därför inte överraskande att järnvägen, som skulle innebära en så stor omvälvning av hela samhället, har bidragit med en rad uttryck.

I ett land där vägarna tidvis var oframkomliga av snö, tjällossning och regn, där hästar skenade och störtade och där resvagnar körde fast och drabbades av axelbrott blev järnvägen ett underverk av snabbhet och stabilitet. Vi har fått talesätt som det går som tåget, det går som på räls, det är raka spåret. Det allra nyaste tillskottet, egendomligt med tanke på att ångtåg numera är museala, är näringslivets modeuttryck det tuffar på om en verksamhet som går stadigt (37.000 träffar på Google).

Det nya transportmedlet väckte förfäran men än mer begeistring. Det skrevs musikstycken som "Järnvägsgalopp", och de imponerande lokomotiva, det vill säga förflyttande, maskinerna kom att åtnjuta en dignitet som dittills endast fartyg haft: de fick kungliga namn.

Sålunda uppkallades en sådan ånghäst efter prins August, son till Oscar I. Som prinsens själsförmögenheter inte hölls för särskilt lysande kom han i det allmänna umgänget att användas för jämförelser - och här kunde man på en gång diskret och skadeglatt ersätta namnet med ett täckord. Så uppstod dummare än loket, dummare än tåget.

I folkmun uppstod också kraftuttrycket järnvägar! som en lindrigare form av jävlar!

All tågtrafik gick nu inte som på räls. Olyckor inträffade, både stora och små, och spåra ur, urspårad blev begrepp som kan tillämpas på såväl föreställningar som individer. Mindre dramatiskt är det att växla spår, komma in på ett stickspår, ett sidospår, spåra in, som i följande exempel från Strindberg: "Han kände att hans tanke spårat in på gamla slitna rails &"

På spåret - den vitsiga titeln på ett teveprogram i tågmiljö - är emellertid mycket äldre än järnvägen. "Följ Bacchus helt tätt på spåret" skriver Bellman, och han är inte först. "En översättare bör följa sin auktor jämt på spåren" lyder ett annat vackert exempel från samma tid.

Bromskloss kunde man tro vore enbart en järnvägsterm, men den fanns tidigare. Stoppbock är emellertid en sådan, och bådadera kan användas om personer som - i motsats till mänskliga lokomotiv och motorer - står i vägen för utvecklingen men som också någon gång kan tackas för att andra inte tvingats dra i nödbromsen.

Vad har vi då från senare tid, utom tuffa på? Hans Alfredsons och Martin Ljungs Det är skönt med en egen kupé, förstås, och ljuset i änden av tunneln, som blev allmängods under Palmespaningarna. Visst finns det andra tunnlar än för tåg, men det är nog järnvägstunneln som föresvävar oss - fastän vi som resenärer aldrig nås av detta ljus förrän vi är ute.

I medievärlden talas det ofta om att folk måste få en chans att hoppa på tåget, samtidigt som de som tycker sig kvävas av för mycket information uttrycker lust att inte vara med på tåget utan helst hoppa av detsamma.

Vem skänker i dag en tanke åt motorvägsbyggare och asfaltläggare i trafiklandskapet? Rallarna, railwaysarbetarna, däremot omsvävas av ett visst romantiskt skimmer: seniga och starka karlar i slokhatt och mustasch, med rallarhistorier och visor i glada stunder och med rallarsvingar som utdelades svepande och träffade dåligt när det om lördagen levdes rallarliv. De slet hårt, men utmed banvallarna som de byggde spred sig den rosalila epilobium. Örten fick ett av svenska språkets vackraste blomnamn: rallarros.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.