Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Nu kommer jag att skriva mer hårdkokt och Zlatanskt”

Nästa Millenniumbok kommer september 2017. David Lagercrantz har skrivit de första 200 sidorna och berättar att det blir en hårdkokt bok i Raymond Chandlers och Zlatans stil.

Millennium 5 ska översättas till 56 språk och kommer att finnas i bokhandeln nästa höst. För att översättarna inte ska behöva dela upp arbetet och jobba i skift, som till exempel har skett med Dan Brown-översättningar, är deadline för David Lagercrantz del satt till februari 2017. Han har viss prestationsångest:

– Det är lugnare nu, jag har överlevt det värsta, men eftersom det gick så bra med förra boken har förväntningarna drivits upp ytterligare, säger David Lagercrantz.

Karaktären på den femte boken i Millenniumserien kommer att skilja sig från ”Det som inte dödar oss”.

– Jag känner att jag har en tendens att snobba mig med min populärvetenskapliga bildning. Det fanns lite sådant i Millennium 4, jag skulle skriva om svarta hål och allt möjligt, och det var samma sak med min bok om Alan Turing. Det blir inte lika mycket primtal i Millennium 5. Nu kommer jag att skriva mer Raymond Chandlerskt eller Zlatanskt. Så det blir ett lättare, mer hårdkokt anslag, säger han och framhåller att även Stieg Larsson bytte stil mellan sina originalböcker i Millenniumtrilogin.

Men den hårdkokta prosan innebär också nya utmaningar. Just nu håller han på att skriva om de första 200 sidorna, som han ännu inte är riktigt nöjd med.

– Det är otroligt mycket svårare att skriva hårdkokt än man tror. Bra hårdkokt prosa kräver en rytm. Man måste variera meningarna även om de är korta och när punchlinen kommer måste det vara förberett för den.

I augusti förra året gick Millenniumdebattens vågor höga och David Lagercrantz medverkade i en omtalat hård utfrågning i SVT Aktuellt.

Hur tog du den här debatten personligen?

– Man får nog säga att jag mådde skit. Jag var rätt traumatiserad och hann inte känna efter. I Sverige såg man en så liten del av vad jag gjorde. Men sedan skedde den här vändningen, som var helt enastående internationellt, när recensionerna kom in från New York Times, Le Monde, The Guardian och boken hyllades överallt. Då minns jag att jag låg på ett hotell i Paris, i livmodersställning och bara skakade och grät. Jag tror att jag grät av lättnad och chock. Plötsligt släppte allt.

Kände du då att ingen blir profet i sitt hemland?

– Jag vet inte, men det var vissa recensenter som hungrade efter blod. Några hämtade boken vid midnattsläppet på Akademibokhandeln och hade recensioner några timmar senare, på morgonen. Och det var totala avrättningar.

Millennium 4 hade vid årsskiftet sålt i 3,5 miljoner inbundna exemplar. Direkt efter utgivningen gick den upp som etta på alla de stora bästsäljarlistorna. Nu kommer pocketen.

Hur mycket har du tjänat hittills på Millennium 4?

– Det är väldigt mycket. Om man tänker sig 3,5 miljoner sålda exemplar där jag har fått minst 10 kronor per bok och mer i Sverige. Bara det blir ganska mycket pengar och sedan stiger förskotten, eftersom det här har gått så bra. Så det är klart att det kommer att bli ganska mycket pengar, så jag hoppas att jag inte fastnar i någon förfärlig girighet.

En oväntad konsekvens av rådande Millenniumfeber är att David Lagercrantz skönlitterära genombrott ”Syndafall i Wilmslow” från 2009 har fått ett nytt liv. Hans roman om den engelske matematikern Alan Turing har nyligen getts ut i flera länder i Europa och kommer i USA nästa vecka, där den inbundna utgåvan av Millennium 4 har sålt i 1 miljon exemplar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.