Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nu kräver nördarna upprättelse

En nörd är en löjeväckande person enligt Svenska Akademiens ordlista. Men det håller inte nördarna med om. Genom ett upprop på nätet vill de få SAOL att byta definition.

Det står ”skitsnack” under SAOL:s definition av ordet ”nörd” på hemsidan Nörduppropet.se. En ”enkelspårig och löjeväckande person” är inte vad nördarna själva ser sig som, menar textförfattarna. Därför manar de alla som känner sig som nördar att skriva under en namninsamling för att ”ge oss nördar den status vi förtjänar”.

Hemsidan ”Nörduppropet” lanserades den 8 oktober och hade på torsdagskvällen fått in över 3.300 namnunderskrifter. Förhoppningen är att SAOL ska ändra ordets betydelse i nästa utgåva av ordlistan.

Bakom uppropet står NTI Gymnasiet och där bakom finns, som så ofta, en reklambyrå. Reklam- och innovationsbyrån Rodolfo grundades hösten 2011 och riktar in sig på kommunikation som har ”utvecklats för att passa dagens medialandskap”.

– I vår process är vi noggranna med att involvera både kunden och målgruppen, i det här fallet eleverna. Så vi satte oss ner med elever och pratade om hur de såg på sig själva och skolan. Många ansåg själva att de var nördar och vi kände att de måste få vara stolta över det. När vi sedan såg SAOL:s definition av ordet skapade vi uppropet för att ge nördarna upprättelse, säger Ludwig Jonsson, en av reklambyråns grundare.

Nörd är ett relativt nytt ord i svenska språket. Första gången som ordet användes i Sverige var 1991, enligt Svensk Ordbok. På den tiden var det ett nedsättande ord som ofta användes om tunna, glasögonprydda personer med stort datorintresse. Men några år senare visade it-boomen hur värdefullt det kunde vara med nördiga it-kunskaper, då en del av de ”löjeväckande personerna” plötsligt blev miljonärer tack vare sina intressen.

Det kan ha varit början till en långsam förvandling. När Svenska Akademiens ordlista trycktes 2006 var ”nörd” fortfarande ett nedsättande uttryck, men tre år senare när Svensk Ordbok gavs ut hade något hänt. Då beskrevs nörden som en ”person som har ett stort specialintresse för något (och som därför kan verka enkelspårig)”.

I dag är det närmast hippt att vara ”nörd”, vilket bland annat avspeglar sig i populära tv-serier som ”New Girl” och ”The Big Bang Theory”.

– Ordets betydelse har säkert ändrats en del sedan 2006 och blivit mer neutralt. Vi kommer att titta på om definitionen behöver ändras, säger SAOL:s huvudredaktör Sven-Göran Malmgren till DN.se.

Malmgren arbetar med att gå igenom hela ordlistan, från a till ö, för att se vilka ord som har fått nya betydelser sedan den senaste utgåvan. Till sin hjälp har han sökverktyg som Presstext och Google.

Hur det blir med ordet nörd i nästa version av ordlistan, som kommer att ges ut under 2015, kan Sven-Göran Malmgren inte säga säkert. Men det lutar åt en definition som liknar den i Svensk Ordbok från 2009.

– Om det blir som jag vill så tycker jag att det ska röra sig i den riktningen. Men det är Svenska Akademien som har sista ordet, säger Sven-Göran Malmgren.

Att arbeta med att gå igenom 125.000 ord låter misstänksamt likt ett specialintresse, är du en nörd själv?

– Jag är kalenderbitare när det gäller sport och kan komma ihåg sportresultat från 60-talet. Det är nog rätt nördigt. Men jag ser mig inte som en tönt.

Fotnot: En uppmärksam läsare påpekar att filmen "Revenge of the Nerds" från 1984 fick den svenska titeln "Nördarna kommer!". Alltså många år innan 1991, som Svensk Ordbok uppger.

Fakta:Svenska Akademiens språkböcker

Svenska Akademien ger ut fem böcker om svenska språket:

Svenska Akademiens ordlista (SAOL)

Svenska Akademiens ordbok (SAOB)

Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO)

Svenska Akademiens grammatik (SAG)

Svenska Akademiens språklära (SAS)

Läs mer om böckerna här.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.