Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nu ska Carola bli så mycket bättre

Carola är aktuell i tv-programmet ”Så mycket bättre” som börjar i TV4 på lördag.
Carola är aktuell i tv-programmet ”Så mycket bättre” som börjar i TV4 på lördag. Foto: Eva Tedesjö

”Så mycket bättre” som startar på lördag i TV4 ska bli startskottet för en omstart i Carolas karriär. Nu satsar hon på det hon är bäst på – att sjunga och uppträda. Hon har också börjat skriva på en självbiografi.

– Jag har haft fokus på många olika saker de senaste åren och jag har älskat varje sekund på cykeln till dagis med Zoe och all vardagslogistik, men jag är definitivt bättre på det artistiska, säger hon och skrattar.

Med sin medverkan i ”Så mycket bätttre” vill hon visa att hon tar ny sats och är beredd att ge sig själv ny möjlighet att utvecklas musikaliskt. Beredd att satsa fullt ut.

Carola Häggkvists liv rullar på i hög fart, det är då hon trivs som bäst och blir mest kreativ. Hon säger sig må mycket bättre än på länge och att hon har varit i ett ”positivt flow” under en lång period. När jag frågar hur länge får jag ett oväntat svar.

– Sedan jag klämde mitt lillfinger i bildörren i somras. Det kan verka lite motsägelsefullt och banalt men det sker oftast en positiv vändning när bägaren rinner över och man klarar att sätta ner foten ordentligt. Den smärtan jag kände då fick min bägare att rinna över och jag sa att ”nu får det vara nog”.

Det var när hon var i Skåne med dottern Zoe i slutet av juli och letade efter hennes hörlurar i bilen olyckan var framme.

– Lite stressad smällde jag igen bildörren med den ena armen när jag hade den andra full med grejer. Då hände det.

Det klämda lillfingret var inte den enda skadan som drabbade Carola i somras. Även inspelningen av ”Så mycket bättre” på Gotland i början av juni var skadedrabbad. Under första inspelningsdagen hade Ola Salo valt att låta alla deltagarna spela cricket.

– Jag älskar sport och var jättetaggad. Johan från Familjen slog en lång boll som jag fångade. När jag sprang tillbaka och skulle kasta bollen vred jag till knät i höger ben och blev liggande. Jag kom inte upp, det gjorde för ont. Senare visade röntgen att hon slitit av ett ledband och skadat menisken.

– Jag ska börja med rehabträning. Jag vill undvika operation, jag har redan blivit opererad tidigare i år för något helt annat. Jag har behövt lite ”fysisk renovering” som tagit kraft ur mig men det är så livet kan vara och nu jag är på väg tillbaka. 

Till premiären av ”Så mycket bättre” på lördag har hon spelat in, och bekostar själv, en video till en Ola Salo-låt hon sjunger i programmet.

– Jag tror att det är den första videon jag gjort sedan 2001, säger Carola, för att markera att hon vill ta sin artistkarriär till en ny nivå.

– Jag vill bli mer synlig, på mina egna villkor.

Hon har också börjat spela in ny musik till sin kommande platta. Samma dag vi träffas ska hon ha ett till möte med Live Nation för att tala om en konsertturné nästa år.

– Det bubblar inom mig av musik. När jag kom till Anders Bagges Dreamhillstudio nyligen hann jag inte ens hänga av mig kappan förrän jag var i gång i studion och improviserade fram en snygg soulballad ackompanjerad av en fantastisk pianist. På en och en halv timme hade vi skrivit och testat fem nya låtar! De var nästan tvungna att sätta stopp för mig så de kunde börja spela in låtarna, säger Carola.

Har alla de positiva upplevelserna du varit med om sedan i somras inget att göra med inspelningen av ”Så mycket bättre”?

– Jo, absolut. Jag har liksom ömsat skinn känner jag. Jag har hittat ett modernare musikaliskt uttryck. Att få känna på andra artisters låtar med min egen känsla och nya sätt var absolut befriande.

– De tio dagarna på Gotland skakade också om mig på ett bra sätt. Det kom fram en del överraskningar både ur mig själv och från de andra artisterna som kanske kommer att chockera många. Jag hade inte tänkt att berätta om en specifik händelse i mitt liv men i samband med att Love Antell gjorde en av mina låtar kom det ur mig som ett vattenfall. Ostoppbart. Jag tror att de andra artisterna såg mig med lite andra ögon efteråt, säger Carola.

Jag vet att du har blivit tillfrågad tidigare men tackat nej. Varför tackade du ja den här gången?

– Min adoptivdotter har hunnit bli fem år och först nu kunde jag vara ifrån henne. Jag vet vad som krävs av engagemang när man väl ger sig in i karusellen igen. Jag ville kunna göra det fullt ut. Och det var skönt att för en gångs skull inte behöva känna sig ifrågasatt. Vi artister sitter i samma båt men med olika erfarenheter. Jag har fått starka band till många av artisterna.

Hur var det att vara mer eller mindre instängd i tio dagar?

– Det var härligt och pirrigt. Som att vara på läger med folk man inte alls känner. Vi stöttade varandra väldigt mycket och ingen gjorde sig rolig på någon annans bekostnad. Och personligen var det rätt skönt att kunna konstatera att jag inte är så annorlunda, jag är ganska normal, om man jämför med en del andra.

– Jag fick bra kontakt med alla från start. Några överraskade mig mer, som Love Antell som är mycket observant och mjuk. Ola Salo är en fantastisk konstnär med oanade skådespelartalanger, det visste jag inte. Kajsa Grytt blev som en storasyrra för mig. Orup var skön, han vågade gå emot och höll inte alltid med under våra samtal. Han har även ett inneboende djup som kom fram på ett imponerande sätt. Han levererade de starkaste ögonblicken för mig!

– Amanda Jenssen osar musik, hon är så härlig, som en liten vildblomma. Jag hyser stor respekt för henne. Jag hade svårast att hitta någon av hennes låtar som passade för mig att sjunga i programmet. De första jag testade lät jag mer som en platt popkopia av henne. Johan från Familjen blev även han en ny och kär bekantskap. Oerhört talangfull och nyskapande med stort hjärta.

Förutom det skadade knäet hade Carola ett mer påtagligt mänskligt bekymmer under inspelningen. Som ensamstående adoptivmor var det svårt inte få träffa sin dotter Zoe på tio dagar. Det är inte tillåtet att träffa andra under inspelningen, men hon lyckades ändå, med stöd av de övriga i gruppen, få till stånd ett kort möte med sin dotter.

– Jag tror att arrangörerna måste ändra på den här regeln, den är för hård. Dessutom bör man hitta ett annat upplägg så att de som medverkar får chansen att sova mer än de 3-4 timmar per natt som det blir när sminkningen startar redan klockan sex på morgonen. Vi spelade in till sent på kvällarna och det är inte helt lätt för alla att kasta sig under täcket på en gång.

Den stora frågan inför årets upplaga av ”Så mycket bättre” var om någon skulle våga sig på att göra en egen version av Carolas genombrottslåt ”Främling”. Orup både vågade och mer eller mindre krävde det för att vara med i programmet.

– Hans version är helt fantastisk, den fullständigt knockade mig. Han gör refrängen i en sorts fransk chansonstil. Jag blev väldigt rörd när han sjöng den för oss. Alla mina tonårsminnen kom tillbaka. Hela mitt liv spelades upp i mitt inre.

Sedan Carolas stora genombrott 1983 har hon varit högvilt för framför allt kvällspressen. Nu skriver hon själv en bok om sitt liv.

– Jag var fem veckor i Sydafrika i våras för att börja skriva på boken på riktigt. Jag känner att det är dags att ta tillbaka rätten till mitt eget liv.

Fakta. Har legat lågt efter ”One love”
Carola spelar in video till en sång av Ola Salo.

Carola Häggkvist är född 1966. Slog igenom när hon vann den svenska Melodifestivalen med ”Främling” 1983.

Sedan dess har hon vunnit den tävlingen två gånger till. 1991 med ”Fångad i en stormvind”, som även vann hela Eurovision Song Contest, och 2006 med ”Evighet”. Efter misslyckandet med ”One love” 2008, med Andreas Johnson, har Carola hållit en lägre artistprofil.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.