Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 16:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nu-talar-han-ut-om-julian-assange/

KULTUR

Nu talar han ut om Julian Assange

"Ibland hatar jag honom så mycket att jag blir rädd att jag skulle kunna utöva fysiskt våld på honom", skriver Daniel Domschaft-Berg om Assange.
Foto: Johannes Eisele / AFP

Daniel Domscheit-Berg var Julian Assanges partner och förde Wikileaks mot världsberömmelsen. I höstas hoppade han av uppdraget. I dag släpper han sin berättelse om Wikileaks inifrån.

Daniel Domscheit-Berg hade tidigt hört talas om Wikileaks, men i likhet med andra så kallade nätaktivister var han skeptisk. Kanske var det bara en komplott från den amerikanska underrättelsetjänsten?

Avslöjandet om Guantánamo-basen hösten 2007 övertygade honom om motsatsen. Wikileaks syften överensstämde med hans egen önskan att skapa en bättre värld, en värld där de onda makterna skulle avväpnas genom att deras mörka hemligheter tvingades ut i ljuset.

Han tog kontakt via en chatt och var inte sen att tacka ja när Julian Assange erbjöd honom jobb. Efter tre omtumlande år kastade Assange i höstas ut Domscheit-Berg i kylan – återigen via chatten.

Sedan i september har de två inte haft någon kontakt. I stället har Daniel Domscheit-Berg skrivit en bok om Wikileaks och Julian Assange, den kommer ut i dag i sexton länder samtidigt.

”Ibland hatar jag honom så mycket att jag blir rädd att jag skulle kunna utöva fysiskt våld om jag stötte på honom”, skriver han.

Det är svårt att föreställa sig när man sitter mitt emot författaren i ett rum på bokförlaget, inte långt från hans bostad i Östberlin.

– Hat ligger egentligen inte för mig. Men jag har aldrig i hela mitt liv varit så arg som när det hela slutade, säger han.

Hur kommer Julian Assange att reagera på boken?

– Han reagerar mycket aggressivt på kritik. Det räknar jag med. Å andra sidan borde han inse att jag skrivit en mycket balanserad bok, den hade kunnat vara mycket mer explicit. Det är ingen smädelsekampanj mot honom.

När kontakten med Wikileaks var etablerad hösten 2007 kom Julian Assange till Berlin för att delta i nätaktivisternas kongress. Domscheit-Berg mötte en själsfrände. De pratade i timmar, uppfyllda av sin världsförbättrariver.

Intresset från omvärlden var inte lika stort, få kom när Assange höll föredrag. Två år senare skulle folk stå på varandra för att höra hjältarna från Wikileaks berätta.

Deras första gemensamma projekt gällde den schweiziska privatbanken Julius Bär. Någon hade läckt dokument som visade hur banken lotsade insättningar förbi myndigheternas ögon till skatteparadiset Caymanöarna. Publiceringen blev en framgång, trots att en amerikansk advokatfirma snart hörde av sig med en skarp uppmaning att omedelbart avlägsna dokumenten från hemsidan.

För Daniel Domscheit-Berg blev det bråda dagar eftersom han fortfarande var anställd hos den amerikanska datajätten Electronic Data Systems. Som talesman för Wikileaks framträdde han under namnet Daniel Schmitt.

Julian Assange träffade han för det mesta enbart på chatten. Assange reste runt i världen med sin ryggsäck och sov på soffan hemma hos folk han kände.

Under ett par månader bodde han hos sin tyske partner. Daniel Domscheit-Berg fick tillfälle att lära känna Assange närmare.

Skildringen har bisarra drag.

– Julian betedde sig som om han hade uppfostrats av vargar. När jag lagade mat åt oss så delade vi inte på den. Det handlade bara om vem som var snabbast, skriver Domscheit-Berg och berättar hur Assange sedan torkade av sina kladdiga händer på soffan, klenoden som var ett arvegods.

Publiceringarna följde på varandra med varierande uppmärksamhet. Genombrottet kom i fjol med offentliggörandet av videon som visar hur amerikanska soldater skjuter ihjäl civila i Bagdad från en helikopter, följd av USA:s så kallade krigsdagböcker från Afghanistan.

Samtidigt hade en klyfta uppstått mellan männen som stod i spetsen för sajten på allas läppar. Det handlade om pengar – hur skulle man investera de donationer som flöt in på kontona – och om makt. Vem bestämde egentligen?

Julian Assange underströk att det var han som var grundaren.

Samtidigt såg Domscheit-Berg paradoxen. Wikileaks strävade efter transparens, men hade själv blivit en maktfaktor som utgjorde ett praktexempel på motsatsen.

De retade sig också på varandra. Daniel Domscheit-Berg stod inte längre ut med Assanges egotrippade hänsynslöshet. Assange hade för sin del gjort upp en lista över saker han ogillade hos Domscheit-Berg, inklusive pressvecken på kostymbyxorna han använde vid viktiga möten.

I augusti 2010 kom våldtäkts-åtalet i Sverige. Daniel Domscheit-Berg beskriver Assanges ”kvinnomani” i sin bok. Nu säger han:

– Han är ingen ond människa, men han har en gammalmodig världsbild vad gäller kvinnor, åter detta hierarkitänkande. Samtidigt är Sverige progressivast i världen när det gäller kvinnans rättigheter. Det är två världsåskådningar som krockat med varandra.

Julian Assange bad om råd. Domscheit-Berg svarade att strategin att skylla på en fälla från Pentagon var dömd att misslyckas.

– Är det budskapet du försöker sprida? Om det är så ska jag förinta dig, svarade Julian Assange i chatten.

I slutet av augusti kom brytningen. I boken citerar Daniel Domscheit-Berg beskedet från Assange: ”Härmed avstängs du på grund av illojalitet, olydnad och destabilisering i kristid.”

Daniel Domscheit-Berg har lämnat Wikileaks bakom sig och tillsammans med några andra avhoppare startat Openleaks. Konceptet är ett annat. Openleaks ska bara ta emot läckta filer, sopa igen spåren så att källan inte kan röjas och sedan låta en professionell partner använda materialet. Openleaks ska börja med sex stycken än så länge hemliga partner: tidningar och ideella, oberoende organisationer. Domscheit-Berg agerar numera under eget namn.

– Hela ansatsen att gömma sig var fel från början. Man måste agera med öppet visir, där går jag på en helt annan linje än Julian.

Han ville vara ”untouchable”?

– Det var vad han sade. Men ingen på denna jord får vara onåbar.