Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nu vill alla få barn att läsa böcker

Efter larmrapporterna om ungas läsförståelse sjösätts nu en rad privata och offentliga projekt för att främja barns läsning. Petter, Martin Widmark och André Pops är några av dem som engagerar sig i frågan där alla kan enas.

De senaste åren har flera larmrapporter om barns sjunkande läskunnighet uppmärksammats. En av fem svenska niondeklassare förstår inte vad de läser, visade en OECD-studie från 2010. Bland pojkar var det nästan en fjärdedel. Tendensen bekräftades av en annan internationell studie året därpå (PIRLS) som visade att läsförmågan även bland elever i årskurs 4 har försämrats. I år har universitetslärare också klagat på att deras studenter har så stora svårigheter att läsa och skriva att det utgör ett direkt hinder för högre utbildning.

Mycket pekar på ett samband med minskad bokläsning. Undersökningsföretaget Yougov visade i fjol att föräldrars högläsning för barn har halverats på bara tio år och färsk statistik från Kungliga biblioteket pekar på att utlånen av barnböcker på svenska bibliotek minskade med en halv miljon 2012.

Men nu startas en rad läsfrämjande projekt riktade mot unga. Kulturrådet får tre miljoner kronor för läsfrämjande inom idrottsrörelsen. Författaren Martin Widmark har tagit initiativ till "En läsande klass", som siktar på att ge en mätbar förändring i barns läsförståelse till nästa stora internationella undersökning år 2018. I projektet "Berätta, leka, läsa" riktar Läsrörelsen in sig på de riktigt små förskolebarnen. På Bokmässan i Göteborg i höst uppmärksammas frågan under rubriken "Plats för barn!"

Även nya tv-program och böcker är på gång, bland annat ett slags "Babel" för barnen i Barnkanalen och artisten Petters kommande debutbok "16 rader", tänkt som språkinspiration för unga och ett verktyg för lärare.

Tidskriften Opsis Barnkultur gav nyligen ut ett temanummer om läsningens betydelse. Redaktör Marianne von Baumgarten-Lindberg, som också är engagerad i Läsrörelsen, tror att satsningarna har ett direkt samband med larmrapporterna.

– Dels har det långsamt gått upp för många med allt ifrån hjärnforskning till annat hur viktigt det är med barn och språk. Dels betydde det mycket att Litteraturutredningen lyfte fram de internationella studierna och betonade förskolebarnens tillgång till litteratur, säger hon.

Också Sveriges officiella läsambassadör Johan Unenge tror att det stora antalet läsfrämjande projekt just nu beror på den nedslående statistik som presenterats.

– Men även händelserna i Husby kan ha bidragit. Dessutom är skolfrågan högaktuell, med debatten om lärarutbildningen som befinner sig i kris. Att barns läsning är ett ärende med väldigt hög trovärdighet spelar säkert också in. Det är en fråga som på många sätt är helt okontroversiell, säger han.

12 aktuella läsprojekt för unga.

”En läsande klass”. Martin Widmarks projekt för läsning i skolorna som bedrivs i samarbete med Junibacken. Lanseras den 23 april nästa år på alla låg- och mellanstadieskolor i Sverige.

”Berätta, leka, läsa”. Ett projekt från Läsrörelsen som fokuserar på mycket små barns språkutveckling. Startar i höst i 31 kommuner i Öre­bro, Västmanland och Sörmland.

Statens kulturråd har fått i uppdrag att genomföra en läsfrämjande-satsning där idrottsföreningar ska lyfta fram litteratur för sportande barn.

Läslandslaget, där André Pops och förlaget Pintxo utmanar alla människor att varje dag i sommar läsa en stund för sina egna eller andras barn.

På Bok & Bibliotek i Göteborg i september kommer barns läsning att diskuteras under rubriken Plats för barn!

UR gör ett tv-program till hösten om att högläsa hemma.

Barnkanalen arbetar med ett tv-program som ska stimulera läslusten, enligt initiativtagaren Johan Unenge "både hos dem som bara kan tänka sig att läsa Zlatan och dem som jämför olika kyssar i Twilight".

Berättarministeriets skrivarverkstäder i Södertälje och Husby vänder sig till barn och unga mellan 8 och 18 år i områden med hög arbetslöshet.

Läsrörelsen fortsätter sitt samarbete med McDonald's. Den 18 oktober kommer åtta nya böcker från fyra nordiska länder.

Läsambassadören är en författare eller illustratör som är utsedd på två år för att främja läslust. Sveriges första läsambassadör Johan Unenge efterträds i höst av en ny.

Artisten Petter Askergren ger i höst ut sin debutbok "16 rader", där han samlat sina mest betydelsefulla låttexter och berättar hur han hanterade sin dyslexi. Avsedd bland annat som verktyg för lärare.

Barnidolen Yohio berättar om sitt litteraturintresse i TV4:s nya programserie "Min sommarbok" (se separat artikel intill).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.