Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ny anmälan mot Aftonbladetprofilen

Other: Magnus Hallgren

En känd profil på Aftonbladet utreds internt efter att han pekats ut för våldtäkt. Sedan fallet uppmärksammats har nu ännu en kvinna anmält mannen, för våldtäkt 2002. Det bekräftar polisen för DN.

En kvinnlig medieprofil namngav på måndagen en Aftonbladet-medarbetare som hon hävdar drogade och våldtog henne 2006. Hon polisanmälde mannen 2011, men förundersökningen lades ner i brist på bevis.

I samband med att sexövergrepp mot kvinnor uppmärksammats med hashtaggen MeToo har flera svenska medieprofiler pekats ut. Ytterligare en kvinna säger nu att även hon har utsatts av Aftonbladet-profilen. Enligt kvinnan träffade hon mannen på ett uteställe när hon var 20 år. Händelsen ska ha inträffat 2002 och mannen ska ha förgripit sig på kvinnan efter att först ha drogat henne. I veckan har kvinnan polisanmält händelsen. Hon företräds av advokaten Elisabeth Massi Fritz som även är ombud för den andra kvinnan.

Läs mer: Medarbetare på Aftonbladet tar timeout efter anklagelser

Polisen bekräftar att de tagit emot anmälan men uppger att ärendet lades ner direkt eftersom det misstänkta brottet inte kan utredas då det är preskriberat.

Mannens ombud Monique Wadsted har kontaktat DN och begärt en rättelse av en tidigare artikel eftersom det enligt henne inte har gått att få kontakt med kvinnan eller verifiera det sociala medier-konto där anklagelserna först framfördes. DN har dock haft direktkontakt med kvinnan som säger att hon står för anklagelserna och bekräftar att det är hon som har gjort anmälan. Hon säger att det tog lång tid innan hon förstod att hon utsatts för ett övergrepp.

På Aftonbladet pågår just nu en internutredning. Chefredaktör Sofia Olsson Olsén skriver att tidningen har anlitat en extern och oberoende utredare som är expert på sexualbrott. Utredaren ska undersöka både gamla och nya uppgifter som kommit fram. Enligt uppgift till DN har utredaren redan tagit in vittnesmål från flera olika kvinnor.

Aftonbladet-medarbetaren har tagit timeout. Samtidigt pågår interna utredningar på även SVT och TV4 där två personer pekats ut för sexuella trakasserier respektive ett övergrepp på en kollega. TV4 har stoppat programmet med den kände tv-profilen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.