Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ny-bok-skildrar-svensk-graffitihistoria/

Kultur

Ny bok skildrar svensk graffitihistoria

Bild 1 av 2 Graffitikonst i Flemingsberg. Bilden är tagen 1989.
Foto: Bonus
Bild 2 av 2 Graffitimålningen ”Fame”. Bilden är tagen 1986 i Västerås.
Foto: Dippy och Kasy

Ett trettiotal målare har delat med sig av sina bilder, tagna från att graffitin anlände till Sverige 1984 fram till 1992. De 500 bilderna – där graffitikulturen skildras – har nu blivit till boken ”Svensk old school graffiti”. Martin Lexelius är en av initiativtagarna.

Hur kom ni på idén till boken?

– En vän till mig startade en Facebookgrupp där bara bilder på gammal svensk graffiti fick läggas upp. Jag blev väldigt tagen av hur många och hur bra bilder som finns och då tänkte vi att det är något speciellt med att göra det till en bok. Bilderna förtjänade mer än att bara finnas på Facebook.

Bild 1 av 2 Den välkända graffitimålningen ”Highway” i Rågsved 1988. I år har verket kontroversiellt målats över med blå färg.
Foto: DEPT
Bild 2 av 2 Quiz, Mac and Crime framför en graffitimålning i Rosengård 1989.
Foto: Anders Örnberg

Hur har processen varit?

– Vi har hållit på med projektet i fyra år och har i hög grad varit beroende av alla som har hjälpt oss med material. Vi har också haft intervjuer med gamla graffitimålare som reflekterat över den tiden. Engagemanget visar att de åren i vår graffitihistoria har satt ett stort avtryck. 

Varför just åren 1984 till 1992?

– Den perioden är inte dokumenterad särskilt bra jämfört med 90-tal och nutid. Vi ville fokusera inte bara på målningarna utan också på människor och platser. Graffiti är inte bara konstverk, utan en hel kultur – och boken skildrar hur kulturen var då. Det kan också vara kul för dagens unga graffitikonstnärer att se hur idealet rent estetiskt såg ut då. 

Läs mer:

Konservator kan rädda graffitimålningen i Rågsved 

Carolina Falkholts verk övermålat trots protester