Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ny festival vill lyfta Youtubers

VidStar Festival hoppas kunna höja statusen på Youtubers som yrkesgrupp. I september samlas ett trettiotal av Sveriges mest populära Youtubers för att inspirera fans och nya kreatörer.

Nu får Sveriges Youtubers en egen festival till sin ära. På VidStar Festival, som hålls för första gången i september på Globe Arenas, ska fans och intresserade få möjlighet att träffa och inspireras av några av Sveriges populäraste Youtubers.

Foto: Mattias Förnell– Vi kallar det för en festival, men det är ett livemöte där vi tillsammans möts. Så det är en blandning mellan festival och branschkonferens, säger Emma Egnell, grundare och producent för festivalen.

VidStar Festival kommer att bestå av utbildning och möjligheter för fans att träffa sina Youtube-idoler. Intresserade kreatörer ska kunna lära sig om allt från finansiering till kommunikation och handfasta Youtube-tips. Kända Youtubers kommer ställa upp i intervjuer, diskussioner och shower. Och det hela avslutas med en fest.

– Hela den här festivalen är både för kreatörer och för fans. I Youtube-världen är många av fansen också kreatörer. Även om man har en kanal med 1000 följare är det ju många, säger Emma Egnell.

På festivalen kommer ett trettiotal Youtube-stjärnor som Clara Henry, 2Chips1Cola, I just want to be cool, Anty och Hampus Hedström att delta. Och Emma Egnell hoppas att konceptet kan växa.

– Vi vill att det här ska bli ett årligt återkommande evenemang, som kan skapa engagemang bland Youtubers – utan rivalitet eller konkurrens, säger Emma Egnell.

Varför växer intresset för youtubers i Sverige?

– Man kan sitta i en småstad och känna sig udda eller osäker av någon anledning. Men med Youtube öppnas en värld av folk som är precis som en själv – som man annars inte skulle veta fanns. Folk får en direkt relation till sina idoler och vet allt om när de renoverar köket, om de har mensvärk, om deras pappa har dött. Det är ju fantastiskt, säger Emma Egnell.

VidStar festival

9-10 september på Stockholm Globe Arenas

Ett 30-tal Youtubers medverkar under helgen. Bland andra Clara Henry, I just want to be cool, 2chips1cola, Ebba Lindblad, Felicia Aveklev, Hampus Hedström, LakiDoris och THomas Sekelius.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.