Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Ny festival visar indisk film bortom Bollywood-klicheerna

Foto: Prisma Bildagentur AG / Alamy

Kunnie Topden står bakom en festival med indisk kvalitetsfilm som pågår under helgen på Zita, Sture och Bio Mauritz i Stockholm.

– Jag är ju uppväxt i Indien och med Bollywood, som jag blivit utled på! Jag upptäckte faktiskt indisk kvalitetsfilm efter att jag flyttat till Sverige, berättat Kunnie Topden, som arrangerar festivalen.

Det ena ledde till det andra och det hon tänkt sig som liten festival blev hela 20 filmer och många inbjudna gäster som vill träffa svenska kolleger. Marathifilm kallas film på marathi, språket som talas i delstaten Maharashtra.

Dadasaheb Phalke, den indiska filmens fader, kom därifrån och spelade in Indiens första egenproducerade film.

– Marathifilmen hamnade lite i skuggan av Bollywood som spelas in på hindi. Men de senaste fem åren har den fått en renässans, säager Kunnie Topden.Vi vill verkligen visa att indisk film är mer än sång och dans.

Om man bara hinner med en film, vilken tar man?

– Jag skulle nog säga "Half ticket" som redan valts ut till filmfestivalen i Rotterdam. Den är väldigt bra. Eller "Nati Khel", som bygger på en sann historia om en kvinna som gifte sig med två bröder. Eller Fandry, om kärlek över kastgränser.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.