Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Ny "Idol"-jury letar nästa stjärna

Foto: Leif R Jansson / Scanpix
De är fyra starka viljor med hundra guldbiljetter att dela ut. Den nya "Idol"-juryn har letat stora personligheter till höstens säsong och de har hunnit bråka en del på vägen.
 

13 000 har sökt sig till auditionturnén för "Idol 2011". På söndag visas säsongens första program i TV 4. Målet är som vanligt att hitta en ny artist, men i år är det två helt nya ansikten som är med och bestämmer vilka som får chansen att visa upp sig.

– Jag har vetorätt, och det tycker jag om, säger juryns nya ordförande Pelle Lidell.

Han är till vardags artistansvarig på skivbolaget Universal med mångårig erfarenhet i branschen.

– Jag trodde att Sverige mer eller mindre var dränerat på talanger med tanke på hur länge "Idol" funnits. Men där hade jag fel. Det verkar som om en helt ny generation, med betoning på unga tjejer, tar plats. De har suttit hemma och repat och har självförtroende att stå framför oss och göra sina egna låtar. Det imponerar på mig, säger han.

Alexander Bard är också ny. Han är trött på "duktigpettrar" som bara sjunger bra. Av jurymedlemmarna är han också mest återhållsam med guldbiljetterna.

– Som artist måste du ha en personlighet och någonting som kommer inifrån som är magiskt och mystiskt som folk vill veta mer om. Saknar man den kvaliteten har man ingen framtid som artist i dag, säger Alexander Bard frankt.

Och att det är fyra starka viljor i juryn råder det inga tvivel om.

– Tillsammans har vi en kompetens som är skyhög. Det gör också att det blir spänningar mellan oss. Det blir nog kul för tittarna att se när vi ryker ihop, säger Pelle Lidell.

– Vi är fyra dominanta personer som inte är rädda för att säga vad vi tycker, säger Alexander Bard.

Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge gör sitt fjärde år i juryn.

– De vet när kamerorna är påslagna. Jag och Pelle var naiva i början och flög på varandra några gånger utan att tänka oss för. Laila bara skrattade och sade: "fattar ni inte att kamerorna är på". Men Laila och Anders har ju sina konstanta gnabb. Jag brukar fråga om de inte är färdigskilda snart, säger Alexander Bard.

Sedan tidigare är det känt att Pär Lernström är ny programledare för "Idol 2011", att Cecilia Forss är ny sidekick och att åldersgränsen för att söka programmet sänks till 15 år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.