Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ny kommitté ska skydda public service självständighet

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté för att säkerställa public service oberoende i förhållande till staten. Den tvärpolitiska gruppen ska utreda en rad frågor kring tryck- och yttrandefrihet. 

Vid årsskiftet ersätts tv-licensen med en individuell public service-avgift. Det är ett av skälen till att regeringen nu låter en kommitté utreda frågan om hur public service även fortsättningsvis ska kunna behålla sin självständighet gentemot staten. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) menar att SVT, SR och UR därmed ofrånkomligen ”kommer närmare statskassan”.

Han ser också en utveckling i flera länder – han vill inte namnge några –  där statsmakterna i dag blandas samman med den statliga radio- och tv-verksamheten.

– Vi har all anledning att förebygga så att detta inte kan ske i Sverige och se vilka regler vi ska ha för att värna oberoendet för public service så att framtida regeringar eller politiker inte kan gå in och försöka styra, säger han till DN. 

– I dag finns det bara lagstiftning kring ägarstiftelsen (stiftelsen som ska tjäna som en buffert mellan statsmakten och programföretagen Sveriges Radio, SVT och UR och äger samtliga aktier i företagen, men har inget inflytande över programmen). Det finns inte heller några bestämmelser kring hur resurserna ska användas. Därför skulle det, om vi inte skapar regelverk, kunna uppstå en situation där politikerna försöka påverka resurstilldelningen till public service, understryker Johansson.

Är behovet av att garantera public service oberoende mer brådskande i dag än säg för tio år sedan?

– Det är viktigare än någonsin att ha en fri och oberoende journalistik som inte löper risk att påverkas tillfälliga majoriteter i riksdagen eller i en regering. Oberoendet måste i alla lägen vara fredat. 

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild. Foto: Jonas Lindkvist

Den snabba tekniska utvecklingen tvingar också fram en översyn av grundlagarna kring tryck- och yttrandefrihet. 

Den parlamentariska kommittén har till exempel i uppdrag att utreda om yttrandefrihetsgrundlagen bör förändras så att samma villkor kan ställas på public service-program på internet som i marknätet. Samt om Sverige uppfyller Europakonventionens krav på rätten till domstolsprövning när exempelvis förtalsbrott begås i svenska program som sänds, via satellit, från utlandet. Något som blev aktuellt redan 1997 efter ett TV3-program som sändes från London och anmäldes för förtal. 

– De svenska domstolarna menade att anmälan inte kunde prövas. Ärendet har därför gått hela vägen till Europadomstolen som kritiserat Sverige för att anmälan inte kunde behandlas här då sändningen både var på svenska och riktade sig till svenskar, säger Morgan Johansson. 

Dessutom ska kommittén klargöra om en författare kan hållas primärt ansvarig för innehållet i e-böcker och ljudböcker som aldrig givits ut som tryckta böcker.

– Ljudböckerna är en fråga som kommit upp och är en rent lagteknisk fråga, tryckta böcker skyddas i dag av tryckfrihetsförordningen medan digitala publiceringar skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen. Vi vill att kommittén ska titta på om detta är särskilt bra att ha det så.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson beskriver en allt snabbare utveckling inom medieindustrin och det journalistiska utbudet och därmed ett ökat behov av en anpassad lagstiftning.  

– Det handlar om att de grundlagar vi har – som är rotade i 1700-talets principer – får nya delar så att de kan fortsätta att fungera i ett modernt medielandskap. Det är ett fortgående arbete som gör att man bör tillsätta en kommitté vid varje mandatperiod, understryker han

Slutredovisningen av den parlamentariska kommitténs som leds av justitierådet Henrik Jermsten ska överlämnas den 26 augusti 2020. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.