Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 06:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ny-lag-kan-oppna-tv-arkiv/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ny lag kan öppna tv-arkiv

Saknar du ”Hylands Hörna” eller ”Måndagsbörsen” på SVT:s sajt? Snart kanske de gamla tittarsuccéerna ligger där. Nu ska det nämligen bli lättare att lägga ut arkivmaterial i radio och tv utan att det uppstår problem med upphovsrätten.

Det är ofta rättsligt komplicerat för radio- och tv-bolag att reprisera gamla inslag eller att låta dem vara tillgängliga för allmänheten på nätet. Det beror på att en mängd upphovspersoner kan vara inblandade i verken – författare, skådespelare, kompositörer, artister eller andra. Det kan ta mycket resurser i anspråk att söka upp alla dessa rättighetsinnehavare och komma överens om skälig ersättning och andra villkor.

Nu vill regeringen förenkla hanteringen av upphovsrätten.

På onsdagseftermiddagen väntas riksdagen klubba igenom en lagändring som innebär att SVT, Sveriges radio och andra etermedieföretag ska kunna teckna kollektiva avtal med organisationer som företräder svenska rättighetshavare. Exempel på en sådan är Copyswede, en paraplyorganisation för 14 organisationer, bland andra tonsättarnas Stim, Författarförbundet och Journalistförbundet.

Hur ersättningen sedan når de enskilda upphovspersonerna avgör de respektive organisationerna.

De här så kallade avtalslicenserna ska också gälla upphovspersoner som inte är anslutna till intresseorganisationer. Den som skapat ett verk ska fortfarande äga rätten till det, men den som inte vill vara med på ett sådant här kollektivt avtal måste hädanefter själv säga ifrån, vilket är en omvänd ordning mot läget i dag.

Möjligheten till avtalslicenser handlar om svenska produktioner som sänts ut före den 1 juli 2005. Ju yngre material, desto större chans att det redan finns avtal som tagit hänsyn till den nya situationen med publicering på internet, men äldre program har hittills vållat rättslig huvudbry.

Med de nya reglerna på plats från den 1 april kanske vi så småningom kan klicka oss igenom gamla avsnitt av Hylands Hörna.

– Ja, det är möjligt. Vi har just startat förhandlingar med Copyswede, berättar Birgitta Adamsson, bolagsjurist på SVT.

Frågan är hur det här kan påverka utbudet, tittandet och lyssnandet på nätet.

– En del undrar varför man ska stanna vid radio- och tv-bolagens egna arkiv. Det finns en mycket bredare diskussion om digitaliseringen av kulturarvet. Men det här får väl ses som ett första steg, säger Daniel Westman, forskare i it-rätt.

I praktiken går det, som vana nätanvändare vet, att hitta mycket historiskt bild- och ljudmaterial ändå, även om den tekniska kvaliteten ofta lämnar mycket övrigt att önska. Inte minst på Youtube. Videosajten ser dock sig själv endast som ett socialt medium, en plattform där användarna själva lägger ut material.

– Men alla upphovsrättsinnehavare är inte helt nöjda med den bilden, säger Daniel Westman och påminner om att det pågår ett stort mål i USA där Viacom stämt Youtube på en miljard dollar.

Det finns uppgifter om att avtal slutits mellan Google/Youtube och olika företrädare för upphovspersoner, men alla sådana överenskommelser är hemliga.

När det gäller svenska verk kan den nya lagen kanske innebära att den ”avtalslösa” tittningen på Youtube minskar.

– Det kan vara ett incitament för rättighetshavarna att få till stånd överenskommelser med SVT och liknande företag – för att få något betalt alls. Finns materialet på SVT, med högre kvalitet och helhet, går säkert fler dit, säger Daniel Westman.

I dag är många program tillgängliga på SVT Play i högst en månad. En del utländska serier läggs bara ut i en vecka. Det är den standard tv-bolaget kommit överens om med olika intresseorganisationer.

En vecka eller en månad är inte mycket till arkivservice.

– Med arkivlicensen nu kan det ligga ute längre. Vi kan ha det ute så länge som vi tror att det kan vara intressant för tittarna, säger Birgitta Adamsson på SVT.

Det kan handla om år i alla fall?

– Ja.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.