Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ny låtkontrovers i Sveriges Radio

Rapgruppen Far & Son.
Rapgruppen Far & Son. Foto: Privat

Musikvalet i Athena Farrokhzads Sommarprat blev kritiserat för att uppmana till politiskt våld. Nu får Sveriges Radio kritik igen, efter att rapgruppen Far & Son framfört en låt i direktsändning med textrader om att skjuta politiker.

Under torsdagskvällen uppträdde rapduon Far & Son, bestående av Simon Gärdenfors och Frej Larsson, i programmet ”Musikguiden i P3”. Duon spelade bland annat låten ”Alla ska med”, med rader som ”Städa bort politiker och skjuta dem som djur, det tycker vi är kul” ackompanjerat av samplade pistolskott. Även rader om att behandla politiker som om de heter Palme och Lindh förekommer i låttexten.

På programmets Facebooksida har detta rönt uppmärksamhet, där lyssnare menar att man i direktsändning uppmanat till politiskt våld, en debatt som ännu är öm ­sedan diskussionen efter Athena Farrokhzads sommarprat i juli.

Enligt Anna-Karin Larsson, ansvarig utgivare för musik på Sveriges Radio, är det är självklart att SR tar avstånd från vad Far & Son säger i sin text.

– Det var en låt de spelade som ingen av oss kände till, jag vet inte om den publicerats tidigare men för oss var den ny och vi förhandsgranskar aldrig nya låtar, det ägnar vi oss inte åt.

Det är inte första gången Far & Son rör upp känslor i public service. Efter deras framträdande i ”Musikhjälpen” 2011 klipptes en av låtarna bort från Sveriges Radio och Sveriges Television i efterhand, då den ansågs drogliberal. ”Vi var helt oförberedda på låten. Vi blev kuppade”, sa då Ylva M Andersson, ansvarig utgivare på SR för ”Musikhjälpen”.

Med kännedom om gruppens ­kontroversiella utspel tidigare, var ni inte måna om att förvissa er om att det inte skulle upprepas?

– Vi bokar Far & Son för att de har sin hit, ”Dubbel margarita”, och är stora i den unga P3-publiken, vi tycker de gör relevant musik och det är så vi hela ­tiden väljer: utifrån relevans och vad vår unga publik vill ha. Vi vet var de står och har gjort tidigare, men ­valde ändå att boka dem, säger ­Anna-Karin Larsson.

Gruppens framförande i ”Musikhjälpen” klipptes i efterhand bort från SVT:s och SR:s hemsidor. Kommer ni att behålla framträdandet från ”Musikguiden”?

– Vi har valt låta det ligga kvar, med en tydlig markering om att vi tar avstånd från budskapet i låten. Så gör vi den här gången.

Enligt Simon Gärdenfors och Frej Larsson i Far & Son skickades en ­låtlista inför uppträdandet till P3, som bad att få höra ”Alla ska med”, men att inspelningen av den då ännu inte var färdig.

Hur tycker ni själva att texten bör tolkas?

– Det finns många sätt att tolka en låttext. Inom konst är det svårt att säga att en tolkning är ”rätt” och en annan är ”fel”.

En av textraderna lyder ”Vill skada samhället så mycket som möjligt så Simme (Gärdenfors, reds anm) försöker bli känd”. Kan låten sägas vara en kommentar till detta, alltså att med provokativa texter få ­medial uppmärksamhet?

– Det finns många sätt att tolka en låttext. Inom konst är det svårt att säga att en tolkning är ”rätt” och en annan är ”fel”, upprepar duon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.